Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Lagere loonstijging en weinig cao’s in juni

16 juli 2020 - De gemiddelde loonafspraak bedroeg in juni-akkoorden 1,9 procent. Dat is een stuk lager dan de 3,0 procent die voor de coronacrisis nog werd afgesproken. Het aantal cao-akkoorden was met negen historisch laag. Normaal gesproken is juni met gemiddeld 43 nieuwe cao’s de drukste maand van het jaar.  Dit meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht.

Tot dusver werden dit jaar 107 cao’s gesloten. In een normaal jaar zijn dat tot en met juni 221 nieuwe contracten. Sinds half maart ligt het cao-overleg in de meeste bedrijven en bedrijfstakken stil.
AWVN verwacht dat vooral in de marktsector de maandgemiddelden de komende tijd verder zullen dalen.
 
Kerncijfers
 
  • Loonafspraken juni gemiddeld 1,9 procent
  • Loonafspraken 2019 gemiddeld 2,8 procent
  • Loonafspraken 2020 gemiddeld 2,8 procent
  • Hoogste maandgemiddelde afgelopen jaren: 3,1 procent in december 2019
  • Aantal nieuwe cao-akkoorden in juni: negen
  • Gemiddeld aantal nieuwe cao-akkoorden in maand juni: 43
  • Aantal aflopende cao’s in 2020: 396 voor 2,4 miljoen werknemers
  • Aantal vernieuwde cao’s die in 2020 ingaan: 112 voor 1,1 miljoen werknemers
 
Analyse
 
  • De gemiddelde contractloonstijging in 2020 bedraagt 2,8 procent op twaalfmaandsbasis, hetzelfde niveau als in 2019. Achter dit gemiddelde zitten hoge afspraken gemaakt vóór het uitbreken van de crisis, hoge afspraken ná de crisis in publieke sectoren en lagere afspraken ná de crisis in marktsectoren.
  • Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn 27 akkoorden gesloten voor bijna 500.000 werknemers. De gemiddelde contractloonstijging in die akkoorden ligt met 2,3 procent een stuk lager dan het jaargemiddelde.
  • In de marktsector is de dalende trend in de contractloonstijging de laatste maanden veel scherper dan in publieke sectoren. De twintig  marktakkoorden (voor ruim 200.000 werknemers) die sinds half maart zijn afgesloten, kennen een gemiddelde contractloonstijging van 1,8 procent op twaalfmaandsbasis.
  • De relatief hoge loonafspraken in de publieke sectoren (3,6 procent) zijn een gevolg van eerder – vóór de coronacrisis – gemaakte begrotingsafspraken en een gevolg van maatschap­pelijk klimaat.
Akkoord onder de loep: Bouw en infra
Werknemers- en werkgeversorganisaties in de bouw en infra hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao tot 1 januari 2021. De focus ligt op het voortzetting van de productie ondanks de gevolgen van stikstof-, PFAS- en coronabeleid.
De lonen gaan per 1 december 2020 structureel met twee procent omhoog. Daarnaast krijgen werknemers in december een eenmalige bruto-uitkering van 350 euro naar rato van hun dienstverband. Verdere pensioenpremiestijgingen worden gelijk verdeeld tussen werkgevers en werknemers. Voor bouwplaatsmedewerkers met zwaar werk geldt dat zij vanaf 2021 drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Deze zwaarwerkregeling is onder voorbehoud van de totstandkoming van het (centrale) pensioenakkoord.
De nieuwe Cao Bouw & Infra heeft een looptijd van 1 januari tot en met 31 december 2020. Het onderhandelingsresultaat werd op 29 juni 2020 ondertekend en wordt op korte termijn voorgelegd aan de achterbannen.
 

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter

16-07-2020 10:01  |  

Zorgvergelijker

26-07-2020 10:33  |  

Het lijkt er steeds meer op dat op financieel gebied we komende jaren steeds minder te besteden zullen hebben.

Als we onze baan al mogen behouden zullen er flinke stijgingen komen in de heffingen van de overheid. Ze moeten al de noodmaatregelen ook maar weer zien te financieren.

Nu staat de energie misschien wel laag, de zorgpremie zal waarschijnlijk ook gaan stijgen. Wachten op half november.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.