Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juli 2020
 

In meeste sectoren minder zorgen over voortbestaan

 
 

Vooral zakelijk dienstverlener optimistisch over voortbestaan

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de onroerend goed sector, de detailhandel en de informatie en communicatie het geval. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin juni onder bedrijven werd gehouden.

Het toegenomen vertrouwen in het voortbestaan van het eigen bedrijf tijdens de coronacrisis is in juni vooral zichtbaar in de zakelijke dienstverlening. Vergeleken met mei steeg het aantal zakelijke dienstverleners dat verwacht minstens nog een jaar te kunnen overleven met zestien punten naar 57 procent. Binnen de zakelijke dienstverlening was de toename het sterkst in de reisbranche (+41 punten naar 51 procent). Verder nam het vertrouwen in de continuïteit sterk toe bij uitzendbureaus, juridische diensten, en beveiligingsbedrijven. 

Vertrouwen in voortbestaan het grootst in onroerendgoedsector en detailhandel
In de verhuur en handel in onroerend goed is het vertrouwen in het voortbestaan het hoogst, 75 procent van de bedrijven dacht het in juni minstens nog een jaar te kunnen volhouden, evenveel als in mei. In de detailhandel ging in juni 69 procent van de bedrijven uit van nog minimaal twaalf maanden voortbestaan, vier procentpunten meer dan in mei.  

Minste vertrouwen in voortbestaan in horeca en cultuur, sport en recreatie
In de horeca (25 procent) en bij bedrijven in de sport, cultuur en recreatie (38 procent) was het vertrouwen in minstens nog een jaar activiteit in juni het laagst. Van mei naar juni groeide het aantal bedrijven dat verwachtte minstens nog een jaar te bestaan in deze sectoren wel met respectievelijk vier en veertien punten. In de horeca dacht een derde van de bedrijven het in de huidige omstandigheden nog vijf maanden of korter te kunnen volhouden, terwijl 30 procent aangaf niet te kunnen zeggen wat de overlevingskansen zijn. In de cultuur, sport en recreatie kan eveneens 30 procent van de bedrijven de overlevingskansen niet inschatten, terwijl nregentien procent dacht nog vijf maanden of korter te kunnen voortbestaan.
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Peter  |   | 
13-07-2020
 | 
08:42 uur
In de horeca zullen d egrootste slachtoffers avllen. Maar die vallen pas om na de zomer. Deze maanden kunnen vele restaurants, café's wellicht nog kostendekkend opereren. Vaak werd in de zomer het vlees op de botten gekweekt.

Zondag liep ik nog even door de Haarlemse binnenstad. Ja, er zaten mensen op terrassen. Dus dat is positief maar veel minder dan voorheen.

Restaurants klaagden, afhaalhoreca had het om 19.30 ook al rustig. Het kan komen door 'vakantiegangers'....

Maar euforie is niet te noteren.

Laten we hopen dat de schade straks meevalt.
Peter  |   | 
13-07-2020
 | 
09:06 uur
Nog een kleine aanvulling. Door de uitbraak van het coronavirus en het uitblijven van klanten in winkels, zijn meer en meer bedrijven bezig met onlineshops. De klant is koning en de consument komt niet of minder in de winkel.

Deze crisis zal het proces van shoppen online alleen nog maar versnellen. Met als logisch gevolg dat er minder fysieke winkels zullen zijn. Of minder winkels en meer afhaalpunten.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken