Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 juli 2020
 

Verslechtering betaalgedrag zet bedrijfsleven onder druk

 
 

Nederland ten opzichte van andere Europese landen wel gematigd positief

Hoewel het sentiment ten opzichte van de economie vrij negatief lijkt, blijkt uit onderzoek van Intrum dat Nederlandse bedrijven zich relatief weinig zorgen maken over de toekomst. Slechts veertien procent denkt hard geraakt te worden door de recessie. In vergelijking tot andere Europese landen is dat zeer laag. Kleinere ondernemingen hebben in ons land het meest te lijden onder de crisis, als gevolg van uitgestelde betalingen. Dit blijk uit het European Payment Report 2020 dat is uitgevoerd door Intrum onder zo'n 500 bedrijven.

Bedrijven in Nederland zijn gematigd negatief over hun toekomst. Slechts veertien procent denkt dat de recessie hen hard zal raken. In andere Europese landen maakt het bedrijfsleven zich duidelijk meer zorgen over de toekomst, met name het Spaanse bedrijfsleven ziet het somber in. Maar liefst 54 procent van de ondervraagde Spaanse ondernemingen denkt dat de recessie een zeer negatieve impact zal hebben. Gemiddeld ziet ongeveer 38 procent van de Europese bedrijven de toekomst met gefronste wenkbrauwen tegemoet.

Zorgen over betalingstermijnen
In Nederland vinden bedrijven de financiële gezondheid van hun klanten zorgelijk. Nu al worden rekeningen later betaald dan voorheen, met als resultaat druk op de liquiditeit, zorgen over het voortbestaan van de onderneming en personeelsbeleid. Met de aankomende recessie zal dit alleen maar toenemen. Eén op de vier  (25 procent) Nederlandse organisaties ziet het risico op late betalingen groter worden de komende twaalf maanden. Met name de industrie (42 procent) en energiesector (33 procent) voorzien uitdagingen als het gaat om tijdige betaling van afnemers. Opvallend is dat de horeca, toch een sector waar grote zorgen over de toekomst heersen, zich over betalingen weinig zorgen maakt (tien procent).
MKB lijdt meest onder achterstallige betalingen
Uitgestelde betalingstermijnen zijn vooral voor kleine ondernemingen een probleem. Tijdige betalingen kunnen voor deze groep het verschil maken tussen overleven of failliet gaan. Het is aan de orde van de dag: uit het onderzoek blijkt dat 33 procent van de ondernemingen een langere betalingstermijn heeft moeten accepteren dan comfortabel is. Cru detail: in veertien procent van de gevallen wordt deze langere betalingstermijn door een multinational gevraagd. Reza Atighi, managing director van Intrum: "Het zijn vooral de kleine en middelgrote ondernemingen die het nu zwaar hebben. Het op tijd betalen van rekeningen is van groot belang voor de cashflow van die bedrijven. Het is de taak van grote bedrijven, overheid en multinationals om hun leveranciers juist nu op tijd te betalen. Vooruitlopend op wetgeving door staatssecretaris Keizer, leveren zij daarmee een grote bijdrage aan het voortbestaan van het MKB en daarmee onze economie."

Oplossingen voor recessie
Nederlandse bedrijven zien vooral kostenbesparingen (36 procent) en geen nieuw personeel aannemen (26 procent) als middelen om de recessie te bestrijden. Een kwart van de bedrijven zegt minder mensen in dienst te nemen. Er is ook positief nieuws, 26 procent gaat juist investeren in sales om de crisis te lijf te gaan.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken