Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 juni 2020
 

Drie opties om uw eenmanszaak over te zetten naar een bv

 
 

Is een bv voordeliger voor u dan een eenmanszaak?

Wilt u uw eenmanszaak overzetten naar een bv? Dat kan op verschillende manieren. Elke manier heeft z’n eigen voor- en nadelen. Welke manier het beste bij uw situatie past, hangt af van verschillende factoren. Knab beschrijft in het kort de mogelijkheden.

Er is een aantal goede redenen om een eenmanszaak over te zetten naar een bv. Is uw bedrijfsvorm eenmanszaak? Dan bent u persoonlijk aansprakelijk als uw bedrijf schulden maakt of failliet gaat. U kunt door slechte resultaten van het bedrijf dus ook persoonlijk failliet verklaard worden. Met een bv kan dit allemaal niet.
Bovendien geniet u - als uw bedrijf veel winst maakt - mogelijk van meer fiscale voordelen door een bv op te richten. Als bv bent u namelijk geen inkomstenbelasting verschuldigd, maar slechts de vennootschapsbelasting. Dat tarief ligt een stuk lager.
Natuurlijk zijn er niet alleen maar fiscale voordelen. Als bv heeft u bijvoorbeeld geen recht (meer) op de zelfstandigen- en startersaftrek. Als richtlijn kunt u stellen dat het kantelpunt rond een winst van € 100.000 per jaar ligt. Dit is een zeer globale richtlijn. Bespreek altijd goed uw eigen situatie met uw accountant of een gecertificeerde bv-aanbieder. 

Drie  opties om uw eenmanszaak om te zetten naar een bv
U bent eruit. Het is voor u voordeliger om de eenmanszaak om te zetten naar een bv. Dat kan op de onderstaande drie manieren. De ene manier past waarschijnlijk beter bij uw situatie dan de andere.

Optie 1: De activa-passiva transactie
Dit is de simpelste en snelste manier om een eenmanszaak over te zetten naar een bv. Via een zogenoemde activa-passiva transactie verkoopt u alle bezittingen en schulden van de eenmanszaak aan de bv.   
U kunt dit helemaal zelf doen. Dat werkt als volgt:
1. Richt een bv op bij KVK;
2. Geef aan dat uw eenmanszaak verder gaat als bv;
3. Draag alle activa en passiva over aan de bv. Let op: Over eventuele stille reserves moet u inkomstenbelasting betalen. Denk aan goodwill of meerwaarde van bijvoorbeeld een bedrijfspand.
4. Stel een activa-passiva document op. Dat kunt u makkelijk zelf doen, of laten doen door een bv-aanbieder.
Veel ondernemers kiezen voor deze methode als er weinig of geen waardevolle zaken - zoals bedrijfspanden of goederen - in de eenmanszaak zitten. Heeft u die wel, dan moet u namelijk inkomstenbelasting betalen over de gecreëerde meerwaarde. In dat geval is een andere methode vaak goedkoper. Ook fijn aan deze methode: u hoeft niet langs de Belastingdienst of de notaris.

Optie 2: De ruisende inbreng
Een andere optie is ‘de ruisende inbreng’. Bij deze methode betaalt u ook inkomstenbelasting over de stille reserves. Belangrijk verschil is echter dat dit nu met terugwerkende kracht - tot drie maanden terug - kan. Dit zijn de stappen die u moet nemen:
 

 • Laat een accountant een document opstellen met de inbrengbeschrijving, de inbrengbalans en de openingsbalans van uw bv;
 • Laat de notaris de officiële notariële inbrengakte opstellen, samen met de oprichtingsakte van de bv;
 • Laat de notaris de bv inschrijven bij KVK. Hierna wordt de eenmanszaak uitgeschreven.
 • Deze methode brengt meer kosten met zich mee. U moet immers naar de notaris.
  Wanneer overzetten?
  Zet de eenmanszaak uiterlijk in maart van het lopende boekjaar om naar de bv. Zo kunt u dankzij de terugwerkende kracht van drie maanden, de meerwaarde vanaf 1 januari op de balans van de bv zetten. Een intentieverklaring is ook al voldoende. U heeft daarna nog tot 1 oktober om de daadwerkelijke overzetting te regelen.
  De stille reserves - of meerwaarde bij de bv - wordt gezien als stakingswinst. Daarover moet u inkomstenbelasting betalen. U heeft hierbij wel recht op stakingsaftrek.

  Optie 3: De geruisloze inbreng
  De laatste optie is een overzetting via de ‘geruisloze inbreng’. Via deze methode gaat alles over naar uw bv. Dat betekent ook de meerwaarde en de fiscale reserves. Hierover betaalt u op dat moment nog geen inkomstenbelasting, maar dat wordt wel verrekend met belastingen in de toekomst.
  De geruisloze inbreng regelt u via de notaris op dezelfde manier als bij de ruisende inbreng (optie 2).
  Geruisloze inbreng wordt vaak gekozen door ondernemers die flink wat jaren een meerwaarde hebben opgebouwd. De methode is aantrekkelijk voor eenmanszaken met veel stille reserves. U hoeft via de geruisloze inbreng namelijk niet direct belasting over de stakingswinst te betalen. Dat wordt later verrekend bij een eventuele verkoop van de bv. 
  Wanneer overzetten?
  Nog een voordeel: de geruisloze inbreng kunt u met terugwerkende kracht tot vijftien maanden indienen. De intentieverklaring moet uiterlijk 1 oktober van het lopende boekjaar binnen zijn. Vervolgens wordt die periode van vijftien maanden gerekend vanaf 1 januari van het lopende boekjaar. Binnen die vijftien maanden moet de eenmanszaak dus omgezet zijn naar een bv.

  Extra verplichtingen voor een bv
  Bv’s hebben een aantal extra administratieve verplichtingen ten opzichte van eenmanszaken. U moet bijvoorbeeld elk jaar een jaarrekening indienen. Daarnaast bent u als eigenaar in de dienst bij uw eigen bedrijf. U moet uzelf dus loon uitkeren en daarover een loonadministratie bijhouden. Lees meer over het oprichten en de verplichtingen van een bv in het artikel ‘een bv oprichten doe je zo’.
   
   

   
  Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  peter zzp-boekhouding  |   | 
  17-06-2020
   | 
  11:00 uur
  De richtlijn die wij al jaren hanteren ligt rond de nettowinst van 150k.

  De meeste ondernemers die starten en die niet uitgaan van een winst van 150.000 euro of meer en niet direct hun risico aansprakelijkheid dienen af te dekken kiezen voor de eenmanszaak.

  Fiscaal zeer voordelig, zeker de eerste drie jaar. Omdat u als zzpí er dan recht heeft op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. U valt onder de Inkomstenbelasting.

  Als dga kunt u op twee manieren geld halen uit uw B.V.. Als loon/salaris/gebruikelijk loon, of als dividend.

  Bij de keuze om wel of niet over te stappen uit een bv dient u ook in de gaten te houden hoeveel dividend u uitkeert, cq totaal uit de zaak trekt.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
  Lees verderMeer boeken