Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 juni 2020
 

Aantal tanktransacties neemt langzaam toe sinds versoepeling lockdown

 
 

Het wordt weer drukker op de weg

Nederlanders verplaatsen zich weer sinds de versoepeling van de lockdown. Maar onze mobiliteit is nog lang niet op het peil van vóór de coronapandemie. Vooral het aantal reizigers met het openbaar vervoer blijft laag.

Nog altijd werken veel mensen thuis. Er is weinig drukte in de spits en ook het recreatieverkeer ligt nog niet op het ‘normale’ niveau. Onze reislust daalde met een klap in de week van 9 maart, na de oproep van premier Rutte om geen handen meer te schudden en vervolgens om thuis te werken. Pas sinds eind mei, begin juni, gaan we er weer iets meer op uit. Dit blijkt uit cijfers van MultiTankcard en, en Actuals.io. Aan het aantal transacties bij benzinepompen en laadpalen voor elektrische auto’s is te zien dat we de auto weer iets meer gebruiken.
 
Dieptepunt
De sterkste daling van het aantal tanktransacties met MultiTankcard is te zien in de week van 16 maart (week 12), toen scholen en horeca dicht moesten. Het aantal tankbeurten kelderde met bijna 40 procent ten opzichte van de week ervoor. Het dieptepunt werd bereikt in week 13, toen het aantal tankbeurten met 47 procent was gedaald ten opzichte van de periode voor de coronamaatregelen. "Pas in de week van 20 april (week 17) toen er zicht kwam op een versoepeling van de lockdown binnen afzienbare tijd, krabbelde het aantal transacties weer op", zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. "Maar laatste week mei, eerste week juni, toen de basisscholen weer de hele week openden, lag het aantal pomptransacties nog steeds slechts op tweederde van de eerste acht weken van het jaar."
 
Laadpalen
Het aantal transacties bij laadpalen van kaarthouders met een elektrische auto laat nog een veel grotere daling zien. Op het dieptepunt ligt het aantal transacties 60 procent lager dan vóór de maatregelen. Dit is te begrijpen: rijders in elektrische auto’s doen dit doorgaans zakelijk en het betreft vaak doelgroepen die kunnen thuiswerken. Er zijn nog maar weinig klusbussen op elektrische aandrijving en die doelgroep kan doorgaans niet thuiswerken.
 
Herstel bezoek bemand tankstation
Angst voor besmetting was er overal. Dat blijkt uit de grotere voorkeur voor onbemand tanken. Vanaf week 11 (week van 9 maart) daalde het aantal tankbeurten bij bemande pompen veel sterker dan bij onbemande pompen: tot een kleine 43 procent tegenover 34 procent in week 12. In de loop van april en mei neemt dit verschil weer gedeeltelijk af. In de eerste week van juni (week 23) durfde weer een ruime 65 procent van de automobilisten naar een bemande pomp te gaan.
 
Openbaar vervoer
Het aantal reizigers met trein, tram en bus maakte eveneens een duik en is nog lang niet terug op het oude peil. Sinds het begin van de coronapandemie tot en met de eerste week van juni ligt het aantal OV-deelnemers met de mobiliteitspas 90 procent lager dan het gebruikelijke aantal. Angst voor besmetting lijkt de belangrijkste oorzaak. Waarschijnlijk gaan OV-reizigers vaker met de auto naar het werk. Naar verwachting krabbelt het aantal OV-reizigers weer op met de invoering van de verplichte mondkapjes vanaf 8 juni.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Merel  |   | 
17-06-2020
 | 
21:28 uur
Het zou interessant zijn om een schatting te hebben van het percentage gereisde kilometers ten opzichte van normaal en hoe zich dat verhoudt tot de economische krimp.
Dan kunnen we inschatten hoeveel procent van de mensen blijkbaar redelijk eenvoudig thuis kan werken

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken