Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 juni 2011
 

MKB is niet bang voor dataverlies

 
 

Als meest waarschijnlijke oorzaak van dataverlies noemen Nederlandse bedrijven computerstoringen (27 procent), menselijke fouten (33 procent) en rampen als brand en overstroming (eveneens 33 procent). Andere oorzaken van dataverlies worden in ons land nauwelijks gevreesd, denk aan aanvallen door hackers of diefstal (bijvoorbeeld door ex-medewerkers).

Het zal daarom zijn dat Nederlandse bedrijven hun systemen en procedures lang niet altijd ingericht hebben met het oog op voorkomen van incidenten. Dat laatste komt naar voren uit onderzoek van Iron Mountain, zo schrijft Marqit. Zo bewaart 40 procent van de ondervraagde bedrijven de back-ups op harde schijven. In andere landen bedraagt dat iets meer dan de helft en ligt het gebruik van tapes bijna drie keer zo hoog. 

Als het kalf verdronken is....

Naast het voorkomen van incidenten,zouden bedrijven een plan moeten hebben voor het geval die zich toch voordoen. Dat gebeurt te weinig. De situatie is zorgwekkend bij 70 procent van de onderzochte MKB’ers in Europa. Oorzaak: het thema wordt pas dringend als het te laat is. en dan is het ook echt een ramp, zo blijkt uit het Iron Mountain onderzoek: vijftien procent van de Europese bedrijven kan per direct niet meer functioneren bij dataverlies. Bij driekwart van de bedrijven, komt de bedrijfsvoering binnen twee weken tot stilstand. 

Back-up systeem makkelijk te verbeteren
Herstel van toegang tot essentiële data is vaak sneller te bereiken dan het herstel van het complete systeem. Toch richten Nederlandse MKB’ers zich, in tegenstelling tot het Europees gemiddelde, juist in de eerste plaats op het herstel van het complete systeem. 

Wat is een goed back-up plan?

Een goed back-upplan is gebouwd rondom het tijdsbestek dat nodig is om bedrijfscontinuïteit te herstellen. Voor een webwinkel is dat veel korter dan voor een advocatenkantoor. In beide gevallen is definitief verlies van data echter desastreus. De beste oplossing bestaat in de regel uit een combinatie van cloud-opslag (via internet), tape, schijven en papieren archieven. Opslag in een beschermde ruimte op een andere locatie is daarbij essentieel. Een goed back-upplan houdt tegelijkertijd rekening met andere vereisten zoals toegankelijkheid, autorisaties en de wettelijke voorschriften voor minimale en maximale bewaartermijnen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken