Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 juni 2011
 

Bedrijven kijken kat weer uit de boom bij MVO

 
 

De bereidheid om duurzame toepassingen te introduceren bij het Nederlandse mkb is in twaalf maanden tijd met vijftien procentpunten afgenomen, van 55 naar 40 procent.Vorig jaar namelijk steeg de bereidheid nog met dertien procentpunten. Die aanvankelijke stijging is nu meer dan teniet gedaan.

Een opmerkelijke uitkomst van het jaarlijkse International Business Report (IBR 2011) van Grant Thornton. Waar in 2010 nog een meerderheid van 55 procent van de ondernemers geen moeite leek te hebben met het introduceren van duurzame toepassingen – zelfs als die een negatief effect zouden hebben op het bedrijfsresultaat – is dat aandeel nu precies omgekeerd. Een enigszins teleurstellende uitkomst met oog op Wereldmilieudag, komende zondag 5 juni. 

Bedrijfsleven minder ‘positief’ over zichzelf

Bij de vraag hoe milieuvriendelijk mkb’ers het Nederlandse bedrijfsleven beschouwen, kwam de balans tussen bedrijven die ‘erg vriendelijk’ en bedrijven die ‘erg onvriendelijk’ aangeven uit op 21 procent. Dat betekent een daling van zes procentpunten in twaalf maanden tijd. In twee jaar tijd is deze opinie zelfs met zestien procentpunten in negatieve zin veranderd. Daarmee lijkt een kentering gaande. Bert van ’t Veer, partner en milieu-accountant bij Grant Thornton: "Bedrijven kijken momenteel de kat uit de boom. Aangezien maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) gepaard gaat met investeringskosten en financiering, staan investeringen op een laag pitje. Binnen de huidige economische omstandigheden neemt men wat gas terug en legt prioriteiten elders. Los van financiën hebben bedrijven te maken met belemmeringen in de bedrijfscultuur en onvoldoende interne kennis om MVO tot een succes te laten worden. Er wordt veel over gesproken, maar de ‘tone at the top’ is van groot belang bij bedrijven om voortgang te boeken." 

Drijfveren

Van ’t Veer: "Overigens, is er verschil tussen branches als het gaat om inspanningen op het MVO-vlak. Bedrijven zijn met name uit op gedragsverandering. De tendens die wij waarnemen, is dat arbeidsintensieve branches, zoals financiële dienstverleners, eerder bereid zijn te investeren in MVO. Daarbij speelt het imago van bedrijven eveneens een factor. Andere drijfveren zijn mogelijke kostenbesparing – denk aan iets eenvoudigs als dubbelzijdig printen – en het reduceren van CO2-uitstoot."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Voeding voor de concentratie
B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken