Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bodem economische dip lijkt in zicht

3 juni 2011 - Uit de meting van het FOSAG Ondernemerspanel lijkt het erop dat de bodem van de economische dip in zicht komt. Een rem op de grote omzetdalingen van de afgelopen jaren is waarneembaar.

Maar de weg van omzetstijgingen is nog niet ingezet. Ruim 70 procent van de ondernemers geeft aan dat de ontwikkeling van de omzet en werkgelegenheid niet verbeterd is ten opzichte van het laagseizoen 2009. In alle onderliggende sectoren is deze ontwikkeling waarneembaar. De bedrijven noemen als oorzaken de slechte economische omstandigheden, dat er meer bedrijven worden gevraagd om een offerte uit te brengen en de toenemende concurrentiedruk.
In relatie tot andere segmenten in de bouwkolom is de ontwikkeling van de omzet van de FOSAG-leden gemiddeld te noemen. Met name marktpartijen als handel en installateurs behalen relatief goede omzetten ten opzichte van de andere marktpartijen (bron Bouwbarometer van Bouwkennis).

Rittenregistratie
Ruim 60 procent van de ondernemers verwacht dat de ontwikkeling van omzet en werkgelegenheid zal stabiliseren. Alleen de sectoren SMV en SVMB zijn over de ontwikkeling van de werkgelegenheid licht negatief. In het ondernemerspanel is ook gevraagd naar de mogelijkheden om de rittenregistratie te versimpelen. Ruim een derde van de FOSAG-leden geeft aan dat dit vraagstuk niet bij hen speelt omdat er geen sprake is van privégebruik. Voor de bedrijven die hier wel mee te maken hebben zijn vereenvoudiging van de rittenregistratie of een afkoopregeling de beste oplossingen. De lobby die FOSAG met andere branches nu voert gaat echter een stap verder. De verwachting is dat een totale afschaffing van de rittenregistratie bij zakelijk gebruik, gecombineerd met een vereenvoudiging van de rittenregistratie voor privégebruik, gerealiseerd gaat worden.

Winterwerk
Met betrekking tot het beleid van de rijksoverheid om schilderwerk vaker in de winter te laten uitvoeren geeft meer dan de helft van de ondernemers aan niets van dit beleid te merken. Hieruit blijkt dat FOSAG de rijksinkopers meer moet ondersteunen en adviseren bij de uitvoering van werken in de winterperiode. Momenteel overlegt FOSAG met overheidsinstanties op rijksniveau en lokaal niveau over een aanpak waarbij de inkopers meer kennis wordt bijgebracht over de het aanbesteden van schilderwerken in de winter.

Btw en 2010-verven
Uit het ondernemerspanel blijkt ook dat 80 procent van de FOSAG leden gebruikt maakt van de tijdelijke lage btw-regeling die op 1 juli afloopt. Voor FOSAG leden is dit niet alleen beperkt tot het vervangen van glas. Ook andere renovatie- en verbouwingswerkzaamheden worden door de ondernemers onder deze regeling uitgevoerd. Deze regeling is een belangrijke bijdrage aan het herstel van onze sector. Ondanks het feit dat de Tweede Kamer de motie inzake de voortzetting van dit lage btw-tarief vorige week heeft verworpen, blijft FOSAG samen met andere branches bij de minister aandringen op verlenging van deze crisismaatregel tot en met het einde van dit jaar. Tot slot geeft 56 procent van de geënqu(ee)teerden aan dat zij negatieve ervaringen hebben met de 2010 verven. Met alle merken hebben zij zowel positieve als negatieve ervaringen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.