Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgever moet verleid worden wajongers in dienst te nemen

6 juni 2011 - Werkgevers hebben oog voor wat Wajongers kunnen en zetten zich daadwerkelijk in om hen aan de slag te krijgen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Deze week praatte de Tweede Kamer over de nieuwe Wet Werken naar Vermogen (WWNV).

Het aantal CAO-afspraken over Wajongers is nog nooit zo hoog geweest: ruim één op de drie (36 procent) akkoorden kent in 2011 een afspraak, terwijl dat in 2010 nog twintig procent was. In 55 akkoorden is een afspraak gemaakt over stageplaatsen of werkplaatsen voor Wajongeren. Gemiddeld komen de afspraken neer op één werkplaats op 100 werknemers. VNO-NCW en MKB-Nederland verwachten dat toenemende schaarste op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing (nog) meer ruimte zal scheppen om Wajongers aan een baan te helpen. 

Positief maar realistisch
Werkgevers zijn dus positief over de inzet van Wajongers, maar blijven wel realistisch. Het is ingewikkeld om hen naar een gewone baan te helpen. Om hun kansen te vergroten is een goede, niet-bureaucratische uitvoering nodig, met een belangrijke rol voor uitzendbureaus en UWV. Gemeenten (in regionale samenwerking) hebben een belangrijke functie door helder te maken wat Wajongers kunnen. Dat beeld ontbreekt tot nu toe. 

Risico's beperken
De risico's voor werkgevers moeten worden beperkt. Dat kan door loondispensatie, jobcoaching, subsidies voor werkplekaanpassingen en een 'No riskpolis' (geen werkgeversrisico bij ziekte). Een ruimere flexwet, met meer dan drie aaneensluitende contracten, helpt eveneens. De jobcoachregeling moet niet worden beperkt, want sommigen zullen altijd een jobcoach (of vorm van persoonlijke begeleiding) nodig hebben. 

Anti quota
Werkgevers zijn tegen quota, streefcijfers of initiatieven voor 'social return'. VNO-NCW kiest voor een aanpak waarbij werkgevers worden gestimuleerd en 'verleid' tot het aannemen van Wajongers uit de WWNV. Quota en streefcijfers zijn in de praktijk onwerkbaar omdat niet ieder bedrijf en niet iedere sector iemand uit de WWNV zal kunnen plaatsen. Bovendien leidt dit allemaal tot stigmatisering van mensen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.