Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 mei 2020
 

De voor- en nadelen van factoring.

 
 

Is factoring iets voor u?

Het ontvangen van betalingen van facturen is voor veel ondernemingen een probleem voor de liquiditeit. Doordat facturering vaak achteraf plaatsvindt, komt het regelmatig voor dat inkoopfacturen enkele weken en soms wel maanden eerder worden betaald dan de verkoopfactuur die gaat over dezelfde inkoopkosten. Een oplossing die helpt om dit liquiditeitsprobleem te voorkomen is factoring. Factoring maakt sinds 2015 een opmars in Nederland en meer en meer bedrijven maken hier gebruik van.

Het is echter nog een relatief nieuwe en onbekende aangelegenheid. Daarom vertelt Arnold Kuipers van factoringvergelijken.nl u de voor- en nadelen van factoring.

Wat is factoring precies?
Factoring is een vorm van facturering waarin de zorg rondom uw betalingen wordt weggenomen door een externe partij. Bij factoring wordt uw verkoopfactuur bijna direct betaald door uw factoring partij. U betaalt hier een vast bedrag per maand of een vast percentage van de verkoopfactuur voor.

Voordelen factoring
Het bedrag dat u normaliter veel later pas zou ontvangen, is nu direct te ontvangen. Hierdoor is de liquiditeit in uw onderneming stukken beter. Daarnaast hoeft er niet iemand in uw eigen onderneming bezig te zijn met de debiteuren. Er wordt een medewerker ontzorgd die normaliter als functie had om achter debiteuren aan te zitten. Deze vaak vervelende activiteit wordt volledig uit handen genomen door een factoring bedrijf.

Nadelen factoring
Factoring heeft zoals ieder voordeel ook enkele nadelen. Wanneer u gebruik maakt van factoring, verliest u, en uw klant een stukje privacy omdat een derde partij inzicht krijgt in uw facturen, en financiën. Daarnaast kost het u natuurlijk geld. Wanneer een factoring bedrijf wordt ingeschakeld om uw facturen te betalen kost het u of een vast percentage per factuur, of een vast bedrag per maand.

Factoring vergelijken
Allereerst moet u voor uw bedrijf beslissen of de voordelen van factoring opwegen tegen de nadelen van factoring. Als dit voor uw bedrijf het geval is en u over wilt gaan op deze vorm van debiteurenfinanciering moet u op zoek naar een partij die u met uw financiële- en klantgegevens vertrouwd. Het is daarom belangrijk een vertrouwde en gerenommeerde partij uit te zoeken. De kosten die je aan zo’n partij betaald zijn in de regel iets hoger, maar u krijgt hier wel meer garanties voor terug. Denk hierbij aan het vertrouwelijk omgaan met uw gegevens en die van uw klanten.
 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Johan  |   | 
19-06-2020
 | 
10:32 uur
Vaak worden kredietrisico's op de facturen afgedekt door de factormaatschappij. Zeker in deze tijden geen overbodige luxe. De faillissementen in de tweede helft van dit jaar zullen behoorlijk gaan toenemen. Factoring geeft je ook inzicht in de financiŽle situatie van je klant. Wanneer een factor je factuur niet wilt financieren vanwege een te hoog betalingsrisico, is dit een signaal om in gesprek te gaan met je klant over herziening van de betalingsvoorwaarden. Wij zien veel partijen de weg naar factoring vinden met als reden om naast liquiditeit ook een stukje zekerheid te krijgen in onzekere tijden.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken