Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Drie tips om de zwakke schakels in uw supply chain boven water te krijgen

31 mei 2011 - Het merendeel van de Nederlandse bedrijven heeft onvoldoende zicht op de moeder-dochterrelaties van hun zakenpartners. Zwakke schakels in de supply chain blijven hierdoor onopgemerkt waardoor zij onnodig risico lopen op reputatieschade.

 Björn van Raak van Dun & Bradstreet stelt dat het niet-integer handelen van de zakenrelaties evenveel schade kan veroorzaken als wanneer het bedrijf dat zelf niet integer doet. 

Internationale structuren
Zo kwam Tamoil onlangs in opspraak, aangezien zij eigendom zijn van de Libische overheid. Bedrijven baseren hun onderzoek meestal alleen op de gegevens van de Kamer van Koophandel. Deze cijfers zijn echter niet voldoende om vertakkingen naar het buitenland inzichtelijk te maken. Binnenlandse moeder-dochter relaties zijn meestal wel inzichtelijk, maar internationale structuren niet. Hierdoor gaan bedrijven ongemerkt met organisaties in zee die niet stroken met de corporate values. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers die zaken doen met dictaturen, niet voldoen aan MVO-standaarden of zich zelfs inlaten met wapenhandel. 

Tips
Enkele tips om uw zwakke schakels boven water te krijgen:
- Baseer u niet op één bron, maar op meerdere om een zo goed mogelijk inzicht in de volledige supply chain te krijgen.
- Gebruik bronnen die ook over de grens kijken zodat je juist de internationale structuren in kaart kunt brengen.
- Onderzoek in welke industrieën het concern actief is; elke industrie heeft zo zijn eigen risico’s.
- Volg bij alle zakenpartners hetzelfde protocol. Mogelijk zijn er relaties met andere zakenpartners en reputatieschade ontstaat net zo makkelijk bij relatief kleine leveranciers als strategische leveranciers.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.