Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 maart 2020
 

Exponentiële toename risico’s internationale handel

 
 

Uitbraak coronavirus veroorzaker recordhoogte risico’s

De vooruitzichten voor grensoverschrijdende bedrijven zijn in het eerste kwartaal van 2020 het slechtst sinds zes jaar. Dit blijkt uit het Global Business Risk Report (GBRR) van Altares Dun & Bradstreet. Dit rapport rangschikt de grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven op basis van de potentiële impact van elk risicoscenario. Aan ieder risico wordt een score toegekend. Hoe hoger de score, hoe hoger het risico. De top tien risico’s worden bij elkaar opgeteld om een Global Business Impact (GBI) score te berekenen.

Voor het eerste kwartaal van 2020 is de GBI 318. Dit is de hoogste score gemeten sinds de introductie van het rapport in 2014. De score is tevens 23 procent hoger dan het lange termijn gemiddelde van 258 punten. Daarmee ligt het risico voor het ondernemersklimaat op recordhoogte.
 
Coronavirus brengt grote risico’s met zich mee
De stijging in dit eerste kwartaal is voornamelijk te wijten aan de uitbraak van het coronavirus. Op nummer 1 staat het risico dat de corona-epidemie niet snel wordt ingedamd, wat leidt tot een verlamming van de Chinese economie tot ver in het tweede kwartaal. Deze bedreiging heeft een GBI van maar liefst 60, waar 100 het maximum is. De kans dat door de uitbraak van het virus de wereldwijde aandelenkoersen instorten en door onverwachte virusbestrijdingsmaatregelen de bevoorradingsketens, handel en investeringen belemmerd worden, staat op nummer 3 in de top tien met een GBI van 30. De kans dat de door de VS geleide handelsoorlogen doorgaan na de vrijspraak in het afzettingsproces van president Trump vormt ook een groot risico. Dit staat op nummer twee met een GBI van 36.
 
Europa ervaart meerdere dreigingen
Ook risico’s die direct voor Europa gelden, zijn onderdeel van de top tien. Zo staat het risico op verdere achteruitgang van de automobielsector, en daardoor problemen voor de Europese industriële sector, ook op nummer drie. Op nummer zes, met een GBI van 28, staat het risico dat binnen Europa extreemrechtse partijen de verkiezingen winnen. Deze kans is aanwezig in Frankrijk en Italië en een dergelijke verkiezingsuitslag leidt tot gecompliceerde beleidsvorming op Europees niveau. Dit schaadt het bedrijfsklimaat voor Europese bedrijven ernstig.  
Adriaan Kom, woordvoerder bij Altares Dun & Bradstreet: "De GBI-score van het eerste kwartaal van 2020 toont aan dat de risico’s waarmee bedrijven nu te maken hebben een nieuwe recordhoogte hebben bereikt. Dit wordt vooral veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast maken de geografische spreiding en de diversiteit van de risico’s het huidige ondernemingsklimaat zeer uitdagend. Uit een eerder rapport bleek dat het coronavirus de internationale supply chain sterk beïnvloedt. Deze GBI-score laat zien dat meerdere facetten invloed hebben op de internationale handel, waardoor deze onder druk komt te staan."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken