Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 maart 2020
 

Agrifood: nieuwe risico's op komst

 
 

De winstgevendheid van foodbedrijven is de afgelopen vijf jaar bijna gehalveerd

De winstgevendheid van foodbedrijven is de afgelopen vijf jaar bijna gehalveerd. En die trend zet door omdat de sector wereldwijd te maken krijgt met nieuwe bedreigingen. Zo waarschuwt Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in het onlangs gepubliceerde rapport ‘Agrifood: nieuwe risico’s op komst’.

"De alarmbellen gaan af als je kijkt naar de omvang van grote faillissementen in de sector wereldwijd. De omzet die afgelopen jaar verloren ging door grote bedrijven (omzet hoger dan $50 miljoen) die failliet gingen, bedroeg $20 miljard. Een jaar eerder was dat nog ‘maar’ $6,4 miljard. Die toename is enorm." Dat zegt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland
Geeroms heeft het dan specifiek over de echte foodbedrijven, zonder dranken-sector en de landbouw gerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen. "Wij zien scheuren ontstaan in het hart van de Agrifood, een sector die in onze risicomatrix al jaren in de top 3 staat als veiligste sector voor ondernemers om zaken mee te doen."

Vijf nieuwe risico’s
Geeroms denkt dat de nasleep van het Corona-virus ook voor Agrifood grote impact zal hebben. Maar los daarvan verwijst hij naar het onderzoeksrapport waarin de researchafdeling van Euler Hermes vijf  risico’s benoemt die de foodbedrijven ondermijnen:

-1: Verandering van eetgewoonten, vooral in het Westen. Consumenten gaan in toenemende mate op zoek naar gezondere voeding.
-2: Voedselproductie is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld. Er is een groeiend besef onder consumenten dat dieet- en voedselkeuzes een aanzienlijke invloed hebben op hun CO2-foodprint.
-3: Foodbedrijven kampen met een sterke toename van zowel import- als exportregels. Handelsgeschillen dwingen bedrijven om voedselvoorzieningskanalen te diversifiëren.
-4: Opwaartse druk op de lonen. In de Agrifood-sector vormen de lonen zo’n elf procent van alle bedrijfskosten.
-5: Foodbedrijven missen het prijszettingsvermogen om hogere kosten door te berekenen aan (eind)klanten.

Nederland
Volgens Geeroms zal de operationele winst van de foodbedrijven door bovenstaande risico’s verder afnemen. "Bedrijven verzwakken, dat maakt de kans op faillissementen wereldwijd groter." Specifiek over Nederland zegt hij dat "ons land als wereldwijde koploper het best in staat is om antwoorden te vinden op nieuwe uitdagingen. De vindingrijkheid en de ondernemersgeest in onze landbouwsector heeft zich in het verleden bewezen en dat zal ook nu weer gebeuren."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken