Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Krappe bedrijfsruimtemarkt remt ondernemerschap een op vijf ondernemers

3 februari 2020 - Maar liefst 21 procent van de Nederlandse ondernemers is minder ondernemend vanwege een tekort aan bedrijfs-/opslagruimte. Dit blijkt uit onderzoek van GaragePark onder 1.050 Nederlandse ondernemers, uitgevoerd door Panelwizard. Een op de vijf ondervraagden verwacht in 2020 meer zakelijke (opslag)ruimte nodig te hebben.

Opvallend genoeg heeft de ondernemendheid van jonge (vaak startende) ondernemers, het meest te lijden onder een tekort aan geschikte bedrijfsruimte. Maar liefst 37 procent van de ondernemers jonger dan dertig ondervindt hier hinder van. Onder ondernemers ouder dan vijftig jaar is dit slechts zestien procent. "Wij merken dat de vraag naar bedrijfsruimte de afgelopen jaren sterk is veranderd vanwege een groei in het aantal startups en ZZP’ers," aldus, Rick Venema, directeur en oprichter van GaragePark. "Zij zijn hierdoor vaker op zoek naar kleine, flexibele en multifunctionele ruimtes. Dit valt steeds lastiger te rijmen met het bestaande aanbod.
 
Weinig en duur
Uit het onderzoek blijkt verder dat zeventien procent van de respondenten ontevreden is over het huidige aanbod in beschikbare bedrijfs- en/of opslagruimte. Daarnaast vinden veel ondernemers de ruimtes die wél beschikbaar zijn, in veel gevallen te duur. Maar liefst dertig procent van de ondervraagden stelt daarom dat er momenteel een tekort is aan betaalbare bedrijfsruimte. Venema: "Het beperkte aanbod zorgt ervoor dat ondernemers creatiever moeten zijn en outside-the-box moeten denken. Gelukkig beschikken ondernemers vaak over een goed probleemoplossend vermogen en zijn oplossingen (zoals een garagebox) tegenwoordig een zeer aantrekkelijke optie."
 
Gevolgen
Het lijkt erop dat de gevolgen van het ruimtetekort op de zakelijke markt op dit moment nog meevallen. Zo stelt slechts elf procent van de ondervraagden hierdoor niet te kunnen groeien. Ook is twee derde van hen op dit moment tevreden met de huidige bedrijfsruimte. Ondernemers jonger dan dertig jaar zijn hierover stuk minder positief gesteld; bijna de helft van hen is ontevreden met de ruimte die ze gebruiken en achttien procent stelt hierdoor niet te kunnen groeien. Venema: "Het kan niet zo zijn dat alleen jonge ondernemers de gevolgen van het huidige ruimtegebrek ervaren. We moeten er als samenleving daarom voor zorgen dat we hen voldoende flexibele en betaalbare bedrijfsruimtes bieden.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

A van der Meij

3-02-2020 11:43  |  

De titel van het artikel is nogal tendentieus!

Er is een grote leegstand van bedrijfspanden zodanig dat (eindelijk) ook bedrijfs(kantoor)panden in appartementen om gebouwd worden.
Een beleidswijziging die lang over tijd is maar je bestemmingsplannen en wooneisen!

Het probleem is vaak dat beschikbare ruimte veel te groot en (mede daardoor) te duur is, te lange contract termijnen (5-10jaar, achterhaald) en/of op de verkeerde locatie ligt!
Dit is echter niets nieuws, dit is al 20+ jaar zo!

Mbt tot de oprichter eigenaar van Garagepark, dit is een beetje preken voor eigen parochie daar het immers direct zijn markt is!
Hierbij dient opgemerkt te worden dat de belastingdienst er niet zomaar mee akkoord gaat dat een loods bij garagepark een bedrijfsruimte is voor zelfstandige hoofdvestiging!

Garagepark kent ook aanzienlijke beperkingen qua mogelijkheden voor bedrijven en is eigenlijk alleen opslagruimte!

De oplossingen moeten denk ik gezocht worden in het omvormen van grote bedrijfspanden in flexibele units die geschakeld gehuurd kunnen worden op korte termijn contracten.
In London is hier een bedrijf mee begonnen een paar jaar terug en medecdoor een schappelijke prijsstelling en maand contracten zag men het rendement op de zakelijke onroerendgoed portfolio aanzienlijk vergroten tov de oude praktijk.
Lagere huur maar veel hogere bezettingsgraad een kwestie van rekenen!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.