Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Trends in crowdfunding

24 januari 2020 - Crowdfunding speelt een steeds grotere rol in het Nederlandse financieringslandschap. In 2019 werd ruim 321 miljoen euro gefund, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2018. Crowdfundmarkt.nl blikt vooruit en zet de vier belangrijkste trends en ontwikkelingen voor 2020 op een rij.

1. Meer projecten boven een miljoen euro
De gemiddelde projectomvang van crowdfundingprojecten ligt al jaren rond de 100.000 euro. Met de opkomst van particuliere initiatiefnemers daalt dit ieder jaar licht. Het aantal projecten dat meer dan 1 miljoen euro ophaalt via crowdfunding stijgt echter sterk. In 2019 waren er namelijk 43 'miljoenenprojecten'. Dit is een stijging van 60 procent ten opzichte van 2018. Crowdfundmarkt verwacht dat deze trend zich in 2020 zal doorzetten naarmate crowdfunding breder geaccepteerd wordt als financieringsvorm.

2. Consolidatie in Nederland
Van de 50 organisaties in het AFM Register Crowdfundingplatformen hebben er zeventien geen enkel project gefund in 2019. In de relatief jonge crowdfundingsector is het prettig dat er ruimte gegeven wordt door de autoriteiten om te kunnen innoveren. Crowdfundmarkt verwacht in 2020 echter een actievere rol van de AFM. In de AFM Agenda 2020 wordt crowdfunding namelijk genoemd als belangrijk speerpunt voor de AFM.

3. Opkomst Europese crowdfundingplatformen
Met de aankondiging van nieuwe Europese regelgeving wordt het voor crowdfundingplatformen gemakkelijker om op te schalen. Nu geeft elk land nog haar eigen licenties uit aan crowdfundingplatformen, maar eind dit jaar zal een nationale licentie in alle lidstaten geldig zijn. Dit maakt volgens Crowdfundmakrt de weg vrij voor grotere Europese spelers. Het Britse Funding Circle en Franse October zijn al enige jaren actief in Nederland.

4. PSD2 / Open banking
Het gebruik van bankgegevens voor online diensten wordt steeds gangbaarder. Wekelijks lanceren zowel start-ups en genormeerde partijen nieuwe apps op basis van de PSD2-regelgeving. Crowdfundmarkt verwacht dat er ook voor investeerders in crowdfunding nieuwe toepassingen gelanceerd zullen worden in 2020. Binnenkort lanceert Crowdfundmakrt zelf een tool om automatisch inzicht te krijgen in een investeringsportefeuille.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.