Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
15 januari 2020
 

De eerste btw-aangifte van 2020: hier moet u op letten

 
 

Doe ook btw-aangifte als u geen omzet heeft gedraaid

Voor het einde van deze maand moeten de meeste ondernemers hun btw-aangifte weer opsturen naar de Belastingdienst. De eerste aangifte van 2020 - over het laatste kwartaal van 2019 - vraagt net even wat extra aandacht dan normaal. Door u goed in te lezen, voorkomt u stevige boetes. Knab gaat  in dit artikel nader in op de belangrijkste aandachtspunten.

De btw-aangifte is mensenwerk dus sluipt er nog wel eens een fout in. Dure fouten, want de Belastingdienst kan flinke boetes uitdelen. Bent u bijvoorbeeld een startende ondernemer en heeft u in het laatste kwartaal van 2019 weinig of zelfs geen omzet gedraaid? Dan moet u toch uw btw-aangifte doen. Doet u dit niet, dan krijgt u een boete. Bovendien gaat de Belastingdienst uw omzet schatten. Dat kan zomaar betekenen dat u - onterecht - een paar duizend euro moet afdragen.
 
Nieuw in 2020: Verschil btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer
Heeft u een eenmanszaak? Dan gebruikte u tot dit jaar hetzelfde btw-nummer richting uw klanten en de Belastingdienst. Dat is per 1 januari 2020 veranderd. Alle ondernemers met een eenmanszaak hebben in de afgelopen maanden een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) gekregen. Dat nummer gebruikt u vanaf nu in de communicatie naar uw klanten, bijvoorbeeld op uw website of uw facturen. Uw ‘oude’ btw-nummer heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Deze gebruikt u alleen nog in correspondentie met de Belastingdienst. 
 
Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) geldt nog niet voor deze aangifte
Bent u aangemeld voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Dan bent u over 2020 vrijgesteld voor de btw. Alle ondernemers met een (verwachte) jaaromzet onder de € 20.000 kunnen zich aanmelden voor deze nieuwe regeling. Besef wel dat u in januari nog btw-aangifte doet over het laatste kwartaal - of de laatste maand - van 2019. Als u vorig jaar wél btw-plichtig was, moet u deze maand dus nog gewoon uw btw-aangifte doen.
Boetes voor het te laat aangeven en afdragen van btw zijn duur en onnodig. Voorkom ze door nu alvast de deadlines voor het hele jaar in de agenda te zetten.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken