Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
14 januari 2020
 

Faillissementen 2020: verdere verslechtering in Nederland

 
 

De stijgende trend van het aantal faillissementen zet zich nadrukkelijk voort

In West-Europa krijgt Nederland het qua faillissementen het zwaarst te verduren in 2020 (samen met Ierland en Denemarken). Euler Hermes plaatst ons land in de categorie ‘sterke verslechtering’. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Global Insolvency Outlook 2020 van Euler Hermes. De kredietverzekeraar verwacht dat het aantal faillissementen mondiaal gezien stijgt met +zes procent in 2020. Dat is iets slechter dan dat Euler Hermes eerder voorspelde. Vorig jaar bedroeg de stijging van de faillissementen wereldwijd +negen procent.

De stijgende trend van het aantal faillissementen zet zich nadrukkelijk voort. Azië leidt de dans met een toename van +acht procent (China: +tien procent, India +elf procent). Wat opvalt is dat West-Europa het relatief goed doet: slechts +1,7 procent. Des te opvallender is het dat Euler Hermes juist Nederland aanwijst als een van de zorgenkinderen. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: "Voor ons land gaan we uit van een toename van het aantal faillissementen met +vijf procent. Overall doen we het economisch gezien relatief goed, maar tegelijkertijd zijn we als exportland bovengemiddeld gevoelig voor wereldwijde onzekerheden."

Twee sleutelfactoren
De uitkomst over 2019 werd gekenmerkt door twee sleutelfactoren. Het lagere tempo van de economische groei en het hogere niveau van onzekerheid als gevolg van politieke onrust en handelsdisputen. Bedrijven zagen niet alleen een lagere vraag, maar ook zwakkere handel in goederen en waarde. Met als gevolg lagere productie en toegenomen prijsconcurrentie. Preventieve voorraden (brexit) en overproductie (automotive) komen vaker voor. Tevens was in een aantal landen sprake van de invoering van nieuwe insolventieprocedures die het aantal faillissementen verhoogde.
Toemen maakt zich vooral zorgen om bedrijven met hoge vaste kosten, bedrijven met hoge voorraden en bedrijven die veel werkkapitaal nodig hebben. "Voor hen is het extra moeilijk om te dealen met een teruglopende vraag, hardere prijsconcurrentie en toename van (productie)kosten, zoals hogere lonen. De wegzakkende economische groei is een sluimerend proces waardoor bedrijven gemakkelijk in een neerwaartse spiraal kunnen terechtkomen."
Tegelijkertijd verwacht Euler Hermes dat de monetaire politiek vooralsnog steun blijft geven voor schuldfinanciering op de korte termijn. Dat zal in 2020 de stijging van faillissementen beperken. "Maar liquiditeitsperikelen op de middellange termijn worden er niet mee opgelost, integendeel."

Grote faillissementen
Toemen beaamt dat de groei van de faillissementen in West-Europa naar verwachting beperkt blijft, maar tegelijkertijd is volgens hem de kans op grote faillissementen juist hier het grootst. "De impact daarvan is heftig. Het raakt vaak forse delen van ketens. Als we kijken naar faillissementen van grote bedrijven met een omzet boven de €50 miljoen, dan nam West-Europa vorig jaar veruit het grootste deel voor zijn rekening. Bijna dubbel zoveel als de regio’s die op de tweede eb derde plaats staan, namelijk Azië en Noord-Amerika. Retail, de bouw en metaal zijn daarbij de meest kwetsbare sectoren."

Duitsland en VK
Euler Hermes verwacht dat de faillissementen in Duitsland dit jaar toenemen met +drie procent . Toemen: "Er zijn vooral zorgen rondom de industriële sector (maakbedrijven) en met name de toeleveringsketen van de auto-industrie." Ook voor het Verenigd Koninkrijk wordt een stijging voorzien van +drie procent. "Omdat de verkiezingen een deel van de onzekerheid hebben weggenomen, is er voor de korte termijn ruimte voor een economische opleving. Daar staat tegenover dat prijzen zullen dalen om van de te hoge voorraden die zijn ontstaan af te komen. Voor een exportland als Nederland met als belangrijkste handelspartners VK en Duitsland is de huidige problematiek ten Oosten en Westen van ons land geen neutraal gegeven!"
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken