Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 januari 2020
 

Effecten stikstof en PFAS breiden zich als olievlek in bouwsector uit

 
 

Bouwproductie krimpt in 2020, maar stabiliseert in 2021

De effecten van de PFAS- en stikstofcrisis worden in de komende twee jaar pas echt zichtbaar in de bouwsector. ABN AMRO verwacht in 2020 een krimp van de bouwproductie van 2 procent, terwijl de groei in 2021 waarschijnlijk zal stabiliseren. Deze terugval is niet het gevolg van een dalende vraag, maar van een gebrek aan aanbod. Zo is er een grote vraag naar nieuwe woningen, onderhoud aan wegen en dijken en de verduurzaming van kantoren.

Echter tekenen de gevolgen van de overheidsmaatregelen zich steeds duidelijker af in de cijfers en daalt de orderportefeuille van bouwondernemers, omdat zij worden beperkt in hun werkzaamheden. Zo is het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen tussen augustus en oktober 2019 met 28,3 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor nieuwe utiliteitsgebouwen bedroeg deze daling 22,1 procent. De afgenomen bedrijvigheid en de onzekerheid over de gevolgen van de PFAS- en stikstofcrisis zorgt volgens ABN AMRO voor een verslechterd sentiment onder bouwondernemers.
 
Gevolgen niet voor elke branche even groot
Niet elke branche heeft evenveel last van de gevolgen van de PFAS- en stikstofcrisis. ABN AMRO verwacht dat in 2020 de impact vooral groot zal zijn voor de woningbouw (-2,5 procent), utiliteitsbouw (-1 procent) en gww (-3,5 procent). In 2021 ligt in deze drie sectoren een licht herstel in het vooruitzicht. Vooral nieuwbouwprojecten worden geraakt en daardoor zal onderhoud aan bestaande woningen en gebouwen naar voren worden geschoven. Door een gebrek aan bouwprojecten worden ook aanverwante sectoren geraakt. Zo krijgen producenten van hout- en bouwmaterialen in 2020 te maken met een productiedaling van 3,0 procent en zal ook in 2021 de productie verder dalen. Voor verhuurders van bouwmaterieel wordt in 2020 een krimp van 2,0 procent verwacht omdat de vraag naar hun machines wegvalt.
 
Noodzaak tot anders en duurzaam bouwen groeit
Hoe lang de problemen in de bouwsector aanhouden, is onduidelijk en afhankelijk van nieuwe kabinetsmaatregelen. "Doordat er nog steeds vraag naar bouwprojecten is, zullen veel projecten in gang worden gezet zodra dit weer mogelijk is. Dit kan een luchtbel in de orderportefeuille veroorzaken: nu weinig of geen projecten, maar later een stuwmeer. Dit kan ervoor zorgen dat na 2021 de bouwproductie sterk groeit en een inhaalslag gaat maken," vertelt Madeline Buijs, Sector Econoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. "Bedrijven die inspelen op de nieuwe realiteit van de bouwsector lopen in de komende jaren het minste risico. De noodzaak om anders en duurzaam te bouwen - stikstofarm, rekening houdend met de natuur, prefab en modulair bouwen - groeit. Bouwbedrijven die deze omslag nu maken, zijn toekomstbestendiger waardoor zij beter in staat zijn om stabiele inkomsten te realiseren doordat milieumaatregelen hun werk minder belemmeren."
 
Het hele rapport kunt u hier downloaden.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken