Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 januari 2020
 

Zekerheid met zonnepanelen: salderingsregeling verlengd

 
 

Huishoudens en kleine bedrijven profiteren nog langer van de voordelige salderingsregeling

Het was goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen, want de gunstige salderingsregeling is verder verlengd tot 2023. Bovendien komt de omstreden terugleversubsidie definitief niet. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd. 

Met deze Kamerbrief van Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is er eindelijk duidelijkheid gekomen voor iedereen met zonnepanelen. Bovendien is deze beslissing een stevige stimulans voor zonne-energie in Nederland, en daarom ook goed nieuws voor partijen als Zelfstroom. Want huishoudens en kleine bedrijven profiteren nog langer van de voordelige salderingsregeling.
 
Salderen in de praktijk
Stroom die je opwekt, maar niet zelf verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daarvoor zou je eigenlijk steeds een vergoeding moeten krijgen, maar dat is niet handig. Daarom wordt aan het eind van het jaar de balans opgemaakt. De stroom van je zonnepanelen wordt tegen hetzelfde tarief verrekend met de stroom die je afneemt.
 
Terugleversubsidie van de baan
Het kabinet wil de huidige salderingsregeling versoberen en kwam aanvankelijk met de terugleversubsidie op de proppen. Maar deze subsidieregeling is een stuk minder gunstig en zou voor veel administratieve rompslomp zorgen. Die is dus gelukkig definitief van de baan.
 
En na 2023?
Dat de huidige salderingsregeling zou stoppen, was al langer bekend. Nu dus pas vanaf 2023. Dan zal het salderen stapsgewijs worden afgebouwd. Het komt er op neer dat men de opgewekte zonnestroom die teruggeleverd wordt aan het netwerk, niet meer volledig verrekend mag worden met de stroom die men afneemt van het energiebedrijf. De overheid zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen. Het kabinet heeft aangegeven dat de huidige terugverdientijd voor zonnepanelen niet mag oplopen.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Jeremy  |   | 
9-01-2020
 | 
18:33 uur
Financieel gezien was de saldering natuurlijk ook niet houdbaar.
Gelukkig neemt de terugverdientijd nauwelijks toe en blijft het interessant en rendabel.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken