Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 december 2019
 

Werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers daalt licht

 
 

Forse daling leidt tot negatieve werkgelegenheidsverwachting Transport, Opslag & Communicatie

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers voor Q1 2020 met een procentpunt gedaald. Het werkgelegenheidscijfer¹ komt dit kwartaal uit op +vier procent en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1 2020) uitgevoerd onder 58.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

In zeven van de negen arbeidssectoren verwachten werkgevers dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. In vergelijking met Q4 2019 is het sentiment echter in alle arbeidssectoren verslechterd of onveranderd, met uitzondering van de financiële sector (+zes procent).
"De werkgelegenheidsverwachting volgt momenteel dezelfde ontwikkeling als andere belangrijke macro-economische indicatoren," zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. "Ondanks een kleine daling van het sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer positief. De enige uitzonderingen hierop zijn de sectoren Transport, Opslag & Communicatie en Nutsbedrijven."  
 
Optimisme onder werkgevers
Na een sterke daling in het vierde kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting in de financiële sector dit kwartaal, met zes procentpunten, sterk gegroeid (+zeven procent). Ondanks het herstel in de financiële sector, is het optimisme onder werkgevers in zes van de negen arbeidssectoren gedaald. Werkgevers in de sectoren Transport, Opslag & Communicatie (-vijf procent) en Nutsbedrijven (-drie procent) verwachten het eerste kwartaal van 2020 zelfs minder werknemers aan te nemen. Ondanks het mindere sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer in zeven van de negen arbeidssectoren positief. Werkgevers in de sectoren Mijnbouw & Delfstofwinning (+veertien procent), Bouw (+twaalf procent) en Productie (+acht procent) zijn het meest optimistisch. Zwinkels: "De transportsector heeft te kampen met een groeiend aantal onzekerheden zoals Brexit, oplopende internationale spanningen en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Uit onze cijfers blijkt dat dit van negatieve invloed is op de werkgelegenheidsverwachting in de transportsector." 
 
Bij- en omscholen
Het percentage Nederlandse werkgevers dat moeite had om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden, bedroeg het afgelopen kwartaal 70 procent². Echter biedt slechts 41 procent van hen – vergeleken bij vorig jaar – betere arbeidsvoorwaarden aan werknemers. Steeds vaker kiezen Nederlandse werkgevers voor het om- en bijscholen van medewerkers als een oplossing voor dit probleem. Zo is het percentage van de werkgevers dat – ten opzichte van vorig jaar – meer uitgeeft aan het trainen, bij- en omscholen van hun werknemers, het afgelopen kwartaal gestegen van 48 procent tot 52 procent. De scholings- en opleidingsbudgetten stegen het meest in de sector Productie en Industrie (58 procent). Zwinkels: "Het lijkt erop dat Nederlandse werkgevers zich inmiddels bewust zijn van de problemen die zij ondervinden in de zoektocht naar het juiste talent. Hetzelfde geldt in toenemende mate voor het behoud van medewerkers. Hierdoor zien wij dat werkgevers steeds vaker investeren in de training, bij- en omscholing van getalenteerde medewerkers, om ze zo over lange termijn tevreden en inzetbaar te houden."
 
Europese verwachtingen
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Spanje en Italië zijn met +een procent het minst positief. Frankrijk noteert +zeven procent, België +zes procent en Duitsland +vier procent. Het Verenigd Koninkrijk meldt een voorzichtige +twee procent. Ondanks een kleine afname ten opzichte van het vorige kwartaal (-een procent) blijven werkgevers in de Verenigde Staten met +negentien procent ongekend positief.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken