Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 december 2019
 

Vijf trends in risico’s voor 2020

 
 

Steeds meer en verschillende risico's voor bestuurders

Het scala aan risico's voor bestuurders en commissarissen (D&O), evenals de resulterende scenario's voor verzekeringsclaims, is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Met bedrijfsmanagement in de schijnwerpers als nooit tevoren, wijst een nieuw rapport van de verzekeraar Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS)  op vijf megatrends die aanzienlijke risico's zullen hebben voor het senior management in 2020 en daarna.

Het rapport Directors And Officers Insurance Insights 2020 onderzoekt ook enkele factoren die recente veranderingen in de D&O-verzekeringsmarkt veroorzaken na een periode van aanhoudende activiteit met grote verliezen.
 
1. Meer rechtszaken als gevolg van negatieve berichtgeving
"AGCS ontvangt meer claims tegen bestuurders en commissarissen die voortvloeien uit negatieve berichtgeving die niet noodzakelijkerwijs verband houden met financiële resultaten," zegt Shanil Williams, Global Head of Financial Lines bij AGCS. "Mogelijke scenario's omvatten productproblemen, menselijke fouten, milieurampen, corruptie en cyberaanvallen."

2. Rechtszaken rond klimaatverandering in stijgende lijn
Het achterhouden van bedrijfsmatige risico’s door klimaatveranderingen zal nog meer rechtsvervolging met zich meebrengen in de toekomst. Problemen rond maatschappelijk verantwoord ondernemen kan reputatieschade tot gevolg hebben, hetgeen het merk en de waarde daarvan aantast. Rechtszaken rond klimaatverandering/reputatie zijn al in minstens 28 landen over de hele wereld ingediend, waarvan driekwart van de gevallen in de VS.
 
3. Wereldwijde groei van massa –effecten claims
AGCS ziet dat meer en meer regeringen open staan om collectieve vergoedingen en class actions in hun rechtsgebied toe te staan. Vooral in Europese landen maar ook in andere landen zoals Thailand & Saudi-Arabië
 
4. Impact van faillissementen en politieke uitdagingen
AGCS verwacht een toename van het aantal faillissementen dat zich mogelijk vertaalt in D&O-claims. Bedrijfsfaillissementen stegen in 2018 met meer dan tien  procent op jaarbasis en met een zeer sterke stijging van meer dan 60 procent in China

5. Migation funders verspreid over de hele wereld
Al deze megatrends worden verder gevoed door litigation funders die nu een wereldwijde beleggingscategorie wordt voor investeerders die al lange tijd geraakt worden door de lage intrestvoet en nu hoger rendement zoeken. Litigation funding verlaagt de barrière van de instapkosten voor particulieren die compensatie zoeken, hoewel er veel discussie is over het beloningsmodel van deze soort business.
 
De uitdagende D&O verzekeringsmarkt
Ondanks dat naar schatting voor ongeveer jaarlijks € 15 miljard aan premies wordt geïnd voor D&O-verzekeringen, is de winstgevendheid van de sector de afgelopen jaren twijfelachtig vanwege de toenemende concurrentie, de groei van het aantal rechtszaken, de toenemende frequentie en de ernst van claims. AGCS zag de laatste vijf jaar het aantal D&O claims sterk toenemen.
 
   

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken