Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 december 2019
 

Vijf verbeteringen in de gerechtelijke incassoprocedure

 
 

Laat bij hogere vorderingen eerst conservatoir beslag

De incassoprocedure bij de rechter moet eenvoudiger, sneller en minder kostbaar worden. De Rechtspraak heeft hiertoe vijf verbeteringen doorgevoerd voor gerechtelijke incassoprocedures: 1) De rechter doet straks sneller uitspraak bij onbetwiste vorderingen. Deze termijn bedraagt momenteel nog zes weken, maar wordt verkort tot twee weken vanaf april 2020. 

2. De Rechtspraak werkt in samenwerking met deurwaarders aan begrijpelijkere dagvaardingen met een duidelijke uitleg voor schuldenaren.
3. Er is een landelijke checklist ontwikkeld voor deurwaarders en andere incassogemachtigden waarin wordt voorgeschreven welke informatie moet worden verstrekt in consumentenzaken, dus in zaken waarbij de schuldenaar een natuurlijk persoon is. 
4. Verder start de Rechtspraak in de eerste helft van 2020 met een pilot waarbij stukken digitaal worden uitgewisseld met een of enkele deurwaarderskantoren. 
5. Tot slot heeft de Rechtspraak bij de Minister voor Rechtsbescherming aangedrongen om de kosten van de gang naar de rechter in incassozaken omlaag te brengen, zodat de toegang tot het recht wordt vergroot in incassozaken. Hiertoe is momenteel een wetsvoorstel in behandeling.
Dit blijkt uit het persbericht d.d. 04-12-2019 van de Raad voor de Rechtspraak. 

Verbeteringen incassoprocedure zijn hard nodig
De voorgestelde verbeteringen voor gerechtelijke incassoprocedures zijn hard nodig, blijkt in de incassopraktijk.Lucien Ridderbroek van e-Legal incasso advocaten licht dit als volgt toe:"Momenteel betaalt een ondernemer met een B.V. voor een factuur van net boven de € 500 nog € 486 aan griffierecht. Een ZZP-er betaalt € 231. Door deze wanverhouding zien vooral kleine ondernemers ervan af om naar de rechter te stappen voor lage onbetaalde vorderingen. Wanbetalers komen hierdoor weg met het niet betalen van facturen. Ook kan het momenteel nog veel te lang duren voordat een vonnis beschikbaar komt in eenvoudige incassozaken.Zo gebeurde het vorige week nog dat de Rechtbank Den Haag de mondelinge behandeling in een eenvoudige incassozaak op een termijn van meer dan zes maanden heeft gesteld. Het tussenvonnis in deze zaak dateert van 26 november 2019, terwijl de mondelinge behandeling pas plaatsvindt op 7 mei 2020.Een wanbetaler krijgt zo onbedoeld enorm lang uitstel van betaling van de rechter. Het spreekt voor zich dat hiervan een verkeerd signalen uitgaat naar wanbetalers."
 
Tip van een incasso advocaat
"Laat bij hogere vorderingen eerst conservatoir beslag leggen om te voorkomen dat de spreekwoordelijke vogel is gevlogen zodra het vonnis eindelijk beschikbaar is. Conservatoire beslaglegging wordt aangeraden bij vorderingen vanaf ca. € 10.000,00 gelet op de kosten-/batenafweging," aldus Lucien Ridderbroek.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
Voeding voor de concentratie
B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken