Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 december 2019
 

Steeds meer grote faillissementen in Duitsland

 
 

Effecten voor leveranciers vaak dramatisch

Het aantal grote faillissementen in Duitsland steeg in de eerste 9 maanden van dit jaar met 42 procent. Ook ging de gemiddelde schadepost omhoog. In 81 procent van de gevallen viel die veel hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De sectoren met de meeste grote faillissementen zijn de detailhandel, de automobielsector, de dienstensector, maar ook de metaal-, textiel- en energiesector. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Volgens de onderzoekers viel in de eerste negen maanden het doek voor 27 grote bedrijven (jaaromzet hoger dan € 50 miljoen). Bekende voorbeelden zijn Loewe, Kettler, Beate, Schuhpark Fascies, windenergiebedrijf Senvion, autoleverancier Eisenmann, boekgroothandel Koch, Neff & Volkmar (KNV), de luchtvaartmaatschappij Germania en modebedrijf Gerry Weber.

Acute geldnood
Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, stelt dat vooral de effecten voor de toeleveranciers vaak dramatisch zijn. "Bij grote klanten van naam en faam denken bedrijven dat ze veilig zijn. Ze zijn dan ook bereid om vergaande betalingsvoorwaarden te accepteren. Termijnen van 60 tot 120 dagen. Vaak gaat het om grote bedragen. Dat maakt ze kwetsbaar. Gaat zo’n grote klant failliet dan komen ze in acute geldnood. Hele branches kunnen daardoor geraakt worden. Als het mis gaat met grote bedrijven dan gaat het vaak hard. Vooral een aantal kleinere toeleveranciers valt dan ook om."

Eind 2019 begin 2020 nemen faillissementen toe
Kijken we naar de algemene faillissementscijfers in Duitsland dan is er nauwelijks sprake van verslechtering in de eerste 9 maanden in het aantal. Toemen: "We denken dat vanaf het laatste kwartaal van 2019 begin 2020 de stijging zichtbaar wordt. Het is duidelijk dat de Duitse economie kwakkelt. Nieuwe grote faillissementen lijken onvermijdelijk. De malaise gaat langzaam maar zeker ook in de faillissementscijfers het MKB-segment zichtbaar worden. Voor het komend jaar verwachten we dan ook een verdere procentuele toename."
Duitsland balanceert op de rand van een recessie. Of het land daadwerkelijk over deze recessie rand valt, is moeilijk te zeggen volgens Toemen. "De Duitse economie wordt vooral gestuwd door hogere uitgaven van consumenten. De arbeidsmarkt is sterk, de bouw doet het goed en ook de export blijft redelijk op peil. Het herstel in de industrie blijft nog uit. En ook doen de dreiging van een Brexit en de handelsoorlog de Duitse economie geen goed. Dus waar het per saldo op uitdraait is moeilijk te zeggen. Duidelijk is dat de veerkracht niet van de bedrijven komt. Zij teren verder in op hun buffers."
Volgens Toemen is de stijging van grote faillissementen, zoals in Duitsland, ook zichtbaar in andere landen.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken