Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft zzp’ers gebruikt een boekhoudprogramma

28 november 2019 - Een kleine meerderheid van de ondervraagde zzp’ers (51 procent), maakt gebruik van een boekhoudprogramma. Onder de respondenten die een boekhoudprogramma gebruiken zijn de gebruikers van een onlineprogramma met 45 procent in de meerderheid.

Bijna een derde van de gebruikers (32 procent) heeft een offline boekhoudprogramma. Onder andere gebruik van Excel en een schriftje behoren tot de overige antwoorden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 319 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

Gebruik van boekhouder/accountant
Zzp’ers maken voor de meerderheid gebruik van de hulp van een boekhouder of accountant. 45 procent zegt gedeeltelijk zelfstandig, maar met hulp van een boekhouder/accountant de administratie te doen. Zeventien procent geeft aan dat ze hun complete boekhouding uitbesteden aan de boekhouder of accountant en zich helemaal niet met de administratie bezighouden. Van de ondervraagden geeft 36 procent aan dat ze geheel zelf de administratie doen.
Jasper Horstink van MoneyMonk: "Wij merken dat het gebruik van een boekhoudprogramma in de lift zit en daar zijn wij natuurlijk blij mee. Boekhoudprogramma’s kunnen veel administratief werk voor zzp’ers wegnemen, het is aan ons om dat duidelijk te maken bij de zzp’er."

Automatische koppeling
De meeste ondervraagden (45 procent) importeren nog handmatig hun banktransacties in de administratie (via een csv of MY940). Bij 31 procent gaan de banktransacties via een automatische bank- en/of boekhoudkoppeling. Van de overige respondenten hebben de meesten een papieren print van de banktransactie die de administratie vormt.

Relevantie boekhoudkoppeling
Gevraagd naar het belang van een automatische koppeling in een boekhoudprogramma geeft 15 procent aan dat ze deze mogelijkheid helemaal niet belangrijk vinden. Terwijl 9 procent dit wel heel erg belangrijk vindt. Gemiddeld vindt een kleine meerderheid het belangrijk dat er een automatische bank- en/of boekhoudkoppeling is met hun boekhoudprogramma.

Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 319 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, derde kwartaal 2019).
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
 
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Dennis

2-12-2019 10:02  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.