Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 november 2019
 

Toekomstkansen accountant liggen in financieel advies

 
 

‘Accountant beschikt niet over de juiste kennis om financieel advies te geven’

Er ligt een grotere rol weggelegd voor de Nederlandse bedrijfsaccountant in het geven van financieel advies aan ondernemers. Dit blijkt uit onderzoek van October onder 1.034 Nederlandse ondernemers. Van alle ondervraagde ondernemers stelt 35 procent dat zijn of haar bedrijfsaccountant niet over de juiste kennis beschikt om goed financieel advies te geven.

Uit het onderzoek blijkt dat het MKB – wanneer het om financieel advies gaat – behoefte heeft aan een betrouwbare partner. Zo stelt maar liefst 41 procent van de Nederlandse ondernemers dat zij zich liever focussen op hun business, dan zich bezig te houden met bedrijfsfinanciën. Dit terwijl financiële kennis cruciaal is in de bedrijfsvoering van (groeiende) ondernemers. Zo hebben twee op de tien ondernemers de afgelopen twee jaar financiering nodig gehad voor de onderneming en verwachten zes op de tien ondernemers het aankomende jaar verder te groeien. De helft van de ondervraagden vraagt daarom financieel advies of hulp aan zijn bedrijfsaccountant. Een derde heeft hiervoor weleens een externe partij in de hand genomen. "De accountant is van nature een vertrouwenspersoon voor de ondernemer. Die kent als controleur van de jaarrekening de financiële situatie van de onderneming goed," zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. "Financieel advies is een hele logische ontwikkelingsrichting voor de accountant, waar volgens onze cijfers ook écht voldoende vraag naar is."
 
Hulp
Ondanks dat de helft van de ondervraagden de bedrijfsaccountant om advies vraagt, geeft 35 procent aan dat deze niet over de juiste kennis beschikt van bedrijfsfinanciering. Opvallend genoeg kloppen ondernemers in de retail het vaakst bij hun accountant aan voor financieel advies (61 procent). En wat blijkt, slechts 28 procent van de ondervraagden uit deze sector is ontevreden over de expertise van de accountant inzake de bedrijfsfinanciën. Mannaerts: "Uit het onderzoek blijkt dat in de sectoren waarin de accountant vaker de rol vertolkt van financieel adviseur, ondernemers hierover meer tevreden zijn. Door intensiever met de accountant samen te werken, raakt deze ook meer betrokken bij onderneming, wat leidt tot beter financieel advies."
 
Extra waarde
Een belangrijke voorwaarde voor een toekomstige adviesrol van de accountant op het gebied van bedrijfsfinanciering, lijkt de kwaliteit van het advies te zijn. Zo geeft 54 procent van de ondervraagde ondernemers aan extra te willen betalen voor goed financieel advies. En omdat bijna twee op de drie MKB’ers verwachten dat het dit jaar lastiger wordt om een financieringsaanvraag te doen, lijkt goed financieel advies van cruciaal belang te zijn. Mannaerts: "Een ondernemer richt zich op zijn business. Wij merken dat veel ondernemers baat hebben bij een goed financieringsadvies. Een accountant kan ook de samenwerking zoeken met een bestaande financieel adviseur. Wij kennen verschillende goede partijen die samen met de accountant de ondernemer in staat te stellen om te doen waar zijn passie ligt: ondernemen."
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Marianne  |   | 
26-11-2019
 | 
20:17 uur
Mijn accountant heeft het gevraagd en het ongevraagd geven van additioneel financieel advies helaas maar al te goed begrepen. Helaas, want wel standaard met een extra werk-factuurtje.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken