Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 mei 2011
 

50 procent meer starters in vijf jaar

 
 

Na een kleine dip in 2009, is het aantal starters in 2010 weer toegenomen. De verwachting is dat deze stijgende lijn zich voortzet in 2011. Het meest populair is de dienstverlening: zes op de tien starters richt in deze sector een bedrijf op. Niet zo gek, want de vereiste investeringen zijn hier relatief klein.

Dat blijkt uit het Kwartaalbericht Starters van ING Economisch Bureau, zo meldt MKB Servicedesk

Kans en noodzaak

De redenen om ondernemer te worden lopen uiteen. Voor de een is het een jongens- of meisjesdroom, voor de ander een aantrekkelijke carrièremove. Voor de een is het een kans, voor de ander noodzaak. Ondernemer worden vormt een kans als u als ondernemer meer geld kunt verdienen dan u in loondienst deed; sprake van noodzaak is er als u vanwege (dreigende) werkloosheid wordt gedwongen om ondernemer te worden. Een grote rol speelt hoe dan ook de toetredingsdrempel: de benodigde investeringen en vergunningen om een bedrijf te starten. Ook de economie doet een duit in het zakje: hoe beter die is, hoe meer kansen er zijn voor beginnende ondernemers. 

Vooral zzp'er

In 2005 waren er nog 80.000 starters, in 2010 waren dit er 125.000 en in 2011 zal dit aantal stijgen naar 127.000. Een groot deel van de nieuwe ondernemers is zzp'er. Volgens het CBS werd tussen 1996 en 2008 de groei van het aantal zelfstandigen voor 80 procent door zzp'ers bepaald. Dat het aantal startende zzp'ers zo groot is, komt mede doordat steeds meer ex-werknemers hun beroep niet meer kunnen uitoefenen, en nu als zelfstandige gaan doen waar ze goed in zijn.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken