Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 november 2019
 

Klimaat voor snelgroeiende bedrijven in Nederland is verslechterd

 
 

Minder startups groeien door tot snelgroeiend bedrijf

Ondanks de economische voorspoed is de toename in het aantal snelgroeiende bedrijven het afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Daarnaast groeien ook minder startups door tot een snelgroeiend bedrijf. Dit blijkt uit het ScaleUp Dashboard 2019 van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Vorige week werd het ‘ScaleUp Dashboard 2019’ gepresenteerd. Een jaarlijks terugkerend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven uitgevoerd door ECE en RSM onder leiding van prof. dr. Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan RSM. Een snelgroeiend bedrijf, oftewel een scale-up, is een bedrijf van minstens tien full-time (FTE) medewerkers dat gedurende een driejarige periode een gemiddelde groei heeft van minstens twintig procent per jaar in het aantal FTE.
 
De belangrijkste resultaten van het ScaleUp Dashboard 2019 zijn:
 
·       De toename van snelgroeiende bedrijven is het afgelopen jaar in Nederland meer dan gehalveerd. Daar waar het aantal snelgroeiende bedrijven eerder toenam met 18 procent op jaarbasis, is het aantal snelgroeiende bedrijven het afgelopen jaar toegenomen met 7 procent tot 2.880 snelgroeiende bedrijven in Nederland eind 2018.
·       Het aantal startups dat doorgroeit tot een snelgroeiend bedrijf is voor het eerst sinds jaren afgenomen (met 1.8 procent).
·       Bijna twee derde van de Nederlandse snelgroeiende bedrijven verliest de snelle groei na de eerste groeispurt.
·       Het aantal snelgroeiende bedrijven met tenminste één vrouwelijke ondernemer is – ondanks een sterke toename in eerdere jaren - voor het eerst sinds jaren gedaald.
·       Amsterdam kent opnieuw het hoogste aantal snelgroeiende bedrijven, gevolgd door Rotterdam. Eindhoven kenmerkt zich door de grootste percentuele toename in het aantal snelgroeiende bedrijven ten opzichte van het jaar ervoor (+30 procent).
 
Klimaat voor snelgroeiende bedrijven in Nederland verslechterd
Ondanks de positieve geluiden over de Nederlandse economie blijkt het klimaat voor snelgroeiende bedrijven het afgelopen jaar te zijn verslechterd. "Het onderzoek laat zien dat een aantal fundamentele indicatoren van het scale-up klimaat in Nederland niet alleen op oranje maar zelfs op rood staat. De groei in het aantal snelgroeiende bedrijven is meer dan gehalveerd. De aanwas van jonge snelgroeiende bedrijven is zelfs afgenomen. We zullen een tandje hoger moeten schakelen en gedurfde experimenten uitvoeren voor de ontwikkeling van innovatieve beleidsmaatregelen voor snelgroeiende bedrijven", aldus Justin Jansen.
Hij vervolgt: "Startups ervaren bijvoorbeeld behoorlijke uitdagingen bij het opschalen van hun verdienmodel terwijl bestaande snelgroeiende bedrijven juist moeilijkheden ervaren bij het handhaven van hun snelle groei. Dat vraagt om meer specifieke ondersteuning en individuele begeleiding in de verschillende levensfases van een snelgroeiend bedrijf."

Structurele snelle groei blijkt veelal een te grote opgave
Uit het ScaleUp Dashboard 2019 blijkt dat relatief veel snelgroeiende bedrijven een eerste snelle groeispurt behalen tussen hun vijfde en achtste levensjaar. Echter, twee derde daarvan verliest vervolgens de snelle groei in de jaren daarna. 
Martin Luxemburg, directeur van het ECE licht toe: ‘Ondanks een goede uitgangspositie en een schaalbaar verdienmodel worstelen veel snelgroeiende bedrijven vervolgens met het aantrekken van nieuw talent, het verkrijgen van vervolgfinanciering en het organiseren van de explosieve complexiteit van hun organisatie. Onderzoek bij bedrijven die wel structureel blijven groeien, zoals Coolblue, Youngcapital en SecureLink, laat zien dat zij juist zaken versimpelen door kernwaarden te identificeren, activiteiten te delegeren en kritieke prestatie-indicatoren toe te passen die medewerkers in staat stellen om de toegevoegde waarde voor huidige en nieuwe klanten te vergroten."
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken