Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 oktober 2019
 

Grote moeite om mensen voor bouwsector te strikken

 
 

Bijna 40 procent banen in de bouw langer dan twee maanden open

De bouwsector heeft aanhoudend moeite om nieuwe mensen aan te trekken. Dat blijkt uit cijfers van Indeed. Van de vacatures in de bouw staat gemiddeld veertig procent langer dan twee maanden open.
Er is wel een ontwikkeling te zien ten opzichte van vorig jaar. Toen lag het percentage van lastig in te vullen banen in dezelfde periode op maar liefst 46 procent.


"De bouwsector is een complex deel binnen de arbeidsmarkt. Door de toenemende vraag naar onder andere woningen in Nederland blijft het werk zich maar opstapelen en de vraag is hoger dan het aantal beschikbare instromers. Dat zien we nu ook weer in deze cijfers terug," zegt Sander Poos, Managing Director van Indeed.

Traag en heel snel
Naar een ontwerper civiele techniek is men in de bouw gemiddeld het langst op zoek. Uit de analyse is gebleken dat werkgevers in 73 procent van de gevallen na twee maanden de vacature nog open hebben staan. Vacatures voor bouwmedewerkers en bouwinspecteurs worden daarentegen weer relatief snel ingevuld. Slechts in respectievelijk elgf en achttienprocent van de gevallen moet na twee maanden nog een geschikt iemand voor deze vacatures worden gevonden. Poos: "Vacatures waarin naar heel specifieke kennis, kwalificaties en ervaring wordt gevraagd, zijn logischerwijs moeilijker in te vullen. Een algemenere functie als bouwmedewerker blijkt dan ook eenvoudiger in te vullen."
 
Verschillen op regionaal niveau
In het afgelopen jaar was men in de provincies Zeeland en Groningen procentueel het langst op zoek naar mensen voor posities in de bouw. In beiden provincies stond meer dan de helft van alle vacatures in de bouw langer dan twee maanden open. In Friesland en Noord-Brabant verloopt het een stuk vlotter. In Friesland is 33 procent van de banen langer dan twee maanden beschikbaar. In Noord-Brabant ligt dat percentage nog net iets lager. Daar hebben ze bij 31 procent van de banen grote moeite om werknemers voor te vinden.

Stikstofcrisis
Naast tekort aan geschikte werknemers, heeft de sector de afgelopen weken nog eens extra onder een vergrootglas gelegen. Door de stikstofcrisis liggen veel projecten in de buurt van natuurgebieden tijdelijk stil. "De recente actualiteiten maken het er voor de sector niet makkelijker op. Er is nu veel onzekerheid in de bouw over toekomstige projecten en de voortgang en continuïteit van bouwprojecten. Zeker op regionaal niveau zou dat mogelijke impact kunnen hebben op vraag en aanbod in de sector."   
 

 
Doorsturen »  3 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Robert Jan de Bruin  |   | 
31-10-2019
 | 
11:19 uur
Is dit nog wel nodig met de ''stikstofcrisis''?
kamagrakopen.nl  |   | 
22-11-2019
 | 
19:30 uur
Tuurlijk, deze sector blijft hard gaan!
Beauty Trends  |   | 
1-11-2020
 | 
20:40 uur
Door Covid-19 verandert er veel. Het werd moeilijk voor dit veld.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken