Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ontdek of de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) iets voor u is

Calculeer of de nieuwe KOR wel of niet relevant voor u is

Ontdek of de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) iets voor u is

23 oktober 2019 - Per 1 januari 2020 vervalt de bestaande kleineondernemersregeling (KOR) en wordt de nieuwe OVOB-regeling van kracht. Als u gebruik wilt maken van deze regeling is het belangrijk dat u dit zelf vóór 20 november 2019 aangeeft. Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers dan gebruik maken van de kleineondernemersregeling.

Maar hoe bepaalt u of deze nieuwe regeling interessant voor u is? Edwin Vlieg, Co-founder van Moneybird, geeft antwoord
 
Wat betekent OVOB?
OVOB staat voor Omzet gerelateerde Vrijstelling van Omzetbelasting. U kunt van deze regeling gebruik maken als u een eenmanszaak, v.o.f., B.V., N.V., stichting of vereniging hebt. Een andere voorwaarde om hier gebruik van te kunnen maken is dat u niet meer dan 20.000 euro jaaromzet mag hebben. Wordt uw verzoek goedgekeurd? Dan bent u vrijgesteld van btw-aangifte en hoeft u geen btw af te dragen. De keuze die u maakt geldt voor drie jaar of tot wanneer de grens van 20.000 euro omzet wordt overschreden.
 
Voorbeeld
 
2019
Verkoopfactuur € 100 + 21 procent btw = € 121,00
Inkoopfactuur € 10 + 21 procent btw = € 12,10
Resultaat € 100 - € 10 = € 90
Btw-afdracht € 21 - € 2,10 = € 18,90
Op de verkoopfactuur vermeerdert u uw tarief met de btw en de btw van uw kosten trekt u af in de btw-aangifte. De btw heeft geen invloed op uw resultaat.
 
2020 bij keuze voor de OVOB
Verkoopfactuur € 100
Inkoopfactuur € 10 + 21 procent btw = € 12,10 (de btw is niet aftrekbaar)
Resultaat € 100 - € 12,10 = € 87,90
 
In de nieuwe regeling mag geen btw op de factuur worden vermeld én mag u de btw van uw kosten niet meer aftrekken. Nu gaat de btw wel invloed hebben op uw resultaat. Uw zakelijke klant zal niet akkoord gaan met een verkoopfactuur van € 121, want u mag geen btw vermelden en dat betekent dat uw klant geen btw van uw factuur kan aftrekken. Dat zou dus een prijsverhoging van 21 procent inhouden. U kunt uw prijzen wellicht iets verhogen, maar zelden met 21 procent.
 
OVOB-calculator
Witl u weten of de nieuwe regeling gunstig voor u is? Maak dan gebruik van de Moneybird OVOB-calculator. Deze tool is anders dan die van de Belastingdienst. De Belastingdienst benadrukt het voordeel van de regeling, Moneybird geeft inzicht of het wel echt relevant voor u is. Door de gegevens in te vullen zoals ze op u van toepassing zijn, komt er een advies uit dat het best bij uw situatie past.
 
Let op: Dit is een advies, hier kunt u geen rechten aan ontlenen. Om met zekerheid te kunnen zeggen of dit voor u ook echt het best is, raden wij aan om contact op te nemen met uw boekhouder.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Rob Perfors

27-10-2019 15:23  |  

Hoi

Cruciaal is dus heb je zakelijke of particuliere klanten en wat zijn de prijsafspraken. Particuliere klanten met een prijsafspraak, houden dezelfde prijs. Meer opbrengst euro 18,90.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.