Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 oktober 2019
 

Banken EU beperken leningen aan mkb

 
 

Leningsaanvragen steeds kritischer bekeken

Veranderende regels in de EU betekenen nieuwe problemen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb), dat op dit moment al moeite heeft leningen te verkrijgen. Deze veranderingen, die ingaan per 2022, maken het duurder voor banken om geld uit te lenen, wat betekent dat iedere leningaanvraag nog kritischer bekeken zal worden.

 Als gevolg hiervan zal er minder vaak geleend worden aan het mkb, zeker aan bedrijven die geen optimale kredietwaardigheid hebben. Wat de situatie nog lastiger maakt is dat diezelfde hogere kosten voor banken ook de uiteindelijke financiering duurder zullen maken.

Cash flow problemen
Cash flow is nu al een aanzienlijk probleem voor mkb-bedrijven door heel Europa. Volgens een recent onderzoek van de Europese Centrale Bank, heeft grofweg een op de tien mkb’ers problemen om financiering te verkrijgen. Datzelfde onderzoek laat zien hoe zwaar het mkb afhankelijk is van banken: zo’n 70 procent van het mkb vertrouwt op banken om hun bedrijfsactiviteiten te financieren, wat betekent dat deze nieuwe regels vooral voor kleinere Europese bedrijven grote problemen gaan veroorzaaken.
In het licht van de moeilijke situatie waarin veel mkb-bedrijven terecht gaan komen als banken niet meer financieren, is het duidelijk dat er gezocht moet worden naar alternatieve financieringsbronnen.

Alternatieve financiering
"Banken kunnen een nachtmerrie zijn voor kleine ondernemers," vertelt Brian Reaves, CEO van Factris. "Het is voor mkb’ers altijd al lastig geweest om een lening te krijgen. Deze nieuwe regels maken dit nog moeilijker. Daarom is het belangrijk voor ondernemers om alternatieve financieringsmogelijkheden te onderzoeken om hun bedrijf draaiende te houden. Alternatieven zoals factoring zullen voor veel mkb’ers de oplossing blijken." 

 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken