Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 oktober 2019
 

Premieverschillen tussen uitvaartverzekeringen nog steeds groot

 
 

Premieverschillen uitvaartverzekering steeds groter

Nederlanders betalen nog steeds onnodig veel premie voor hun uitvaartverzekering. Vorig jaar maakte informatieplatform Uitvaartverzekeringwijzer.net al bekend dat er premieverschillen van ruim 1.000 euro waren. Dit jaar blijkt dat helaas niet anders en is het verschil zelfs nog groter geworden. 

Leon Schouten, directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net vertelt het volgende: "We hebben net als vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 1.000 polissen naar de premieverschillen tussen de uitvaartverzekeringen en zijn er achter gekomen dat deze nog steeds groot zijn." De website onderzocht de premieverschillen tussen de vier grote kapitaal uitvaartverzekeringen van Ardanta, Dela, Yarden en Monuta en kwam premieverschillen tegen van ruim 1.700 euro.
Rekenvoorbeeld: Voor een kapitaal uitvaartverzekering met een verzekerd bedrag van 10.000 euro en een premie looptijd van 30 jaar, betaalt een 35 jarige bij Ardanta een maandpremie van 18,13 euro. Bij Monuta is dit 22,87 euro. Een verschil van maar liefst 26 procent. Het premieverschil over de gehele looptijd van de verzekering bedraagt in dit geval maar liefst 1.706,40 euro. 

Premieverschillen worden groter
De premieverschillen tussen de uitvaartverzekeraars zijn de afgelopen jaren in sommige gevallen groter geworden. Dit komt omdat een aantal uitvaartverzekeraars premiewijzigingen hebben doorgevoerd. Zo heeft Yarden financiële problemen en hebben zij noodgedwongen de premies moeten verhogen. Vorig jaar was het premieverschil voor een 35 jarige met een dekking van 7.000 euro nog 1.065 euro. Dit jaar is dit opgelopen tot maar liefst 1.162 euro.

Jongeren goedkoper uit
"We zien dat het goedkoper is om op jonge leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. We hebben de premie van jongeren en ouderen vergeleken. In beide gevallen zijn we uitgegaan van een premiebetaling van tien jaar. Iemand die achttien jaar is en een uitvaartverzekering neemt, betaalt bij Yarden tien jaar lang 16,93 euro per maand. Iemand die 63 jaar is, betaalt voor dezelfde verzekering een maandpremie van 61,96 euro, ook tien jaar lang. In totaal betaalt degene van achttien jaar ruim 2.031 euro en degene van 63 jaar maar liefst 7.435 euro. En dat voor dezelfde levenslange dekking met een verzekerd bedrag van 7.000 euro. De persoon van 63 jaar betaalt zelfs meer premie dan dat er uiteindelijk uitgekeerd wordt," aldus Schouten. 

Verzekering op latere leeftijd mogelijk onverstandig
Het op latere leeftijd afsluiten van een uitvaartverzekering zorgt voor een hoge maandelijkse premie. De verzekeraar heeft immers een grotere kans dat iemand overlijdt en daardoor op korte termijn moet uitkeren. Uitvaartverzekeringwijzer.net raadt aan om in zulke gevallen niet alleen een vergelijking te maken tussen de premieverschillen bij verzekeraars, maar ook te beoordelen of een verzekering nog wel verstandig is. "Als iemand van 63 jaar een uitvaartverzekering neemt en ervoor kiest om premie te betalen tot 85 jaar, dan betaalt deze persoon in totaal ruim 9.261 euro, voor een dekking van maar 7.000 euro. In zulke gevallen kan zelf sparen voordeliger zijn," aldus Schouten.

Korte premie looptijd loont
Bij uitvaartverzekeringen kan men kiezen tussen verschillende premie looptijden. Bij Yarden is het bijvoorbeeld mogelijk om de premie binnen tien jaar, twintig jaar of 30 jaar te betalen. Maar ook kan men kiezen om tot 65 jaar of tot 85 jaar premie te betalen. Het kiezen van een korte premie looptijd blijkt echter stukken goedkoper, dan wanneer men kiest voor een lange looptijd.
Rekenvoorbeeld: Een achttienjarige betaalt bij Yarden voor een uitvaartverzekering met een dekking van  7.000 euro en een looptijd van tien jaar in totaal 2.031,60 euro. Kiest hij bij dezelfde verzekeraar voor een gelijke dekking, maar een premiebetaling tot zijn 85ste levensjaar, dan betaalt hij 4.944,60 euro. Een verschil van 2.913 euro. Dit terwijl hij in beide gevallen levenslang is verzekerd en precies dezelfde dekking heeft na overlijden. 

Vergelijken loont
Uitvaartverzekeringen vergelijken voordat men er een afsluit is erg belangrijk. Daarnaast is het slim om goed te kijken of een uitvaartverzekering wel noodzakelijk is. Wanneer men veel spaargeld heeft is een verzekering voor de uitvaart namelijk niet altijd nodig. 
 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Chantal  |   | 
14-10-2019
 | 
15:10 uur
Top dat dit nu eens aangekaart wordt, want hoe kan het nou dat de verschillen zo groot zijn terwijl de dekking hetzelfde is.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken