Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 oktober 2019
 

Uw aansprakelijkheid beperken: vijf tips

 
 

Check regelmatig welke risico’s op aansprakelijkheid u loopt

Ondernemen betekent risico lopen. Bijvoorbeeld risico dat u of een van uw medewerkers schade veroorzaakt bij een klant. Tegen persoonlijke aansprakelijkheid hebben de meeste mensen zich privé verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering.

Maar lang niet alle ondernemers hebben ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. En dat terwijl de kans om aansprakelijk gesteld te worden voor materiële schade of fysiek letsel zelfs nog groter is. Wilt u uw aansprakelijkheid beperken? Ron Scholten van Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft u vijf tips.
 
Schade of letsel zoveel mogelijk voorkomen
 Scholten benoemt als eerst dat het natuurlijk altijd het beste is om schade of letsel zoveel mogelijk te voorkomen. "Iets voorkomen is immers altijd beter dan zo goed mogelijk omgaan met vervelende gevolgen. Beperk dus de kans op claims zoveel mogelijk door zorgvuldig en veilig te werken. Zorg bijvoorbeeld bij uzelf en uw medewerkers voor voldoende kennis, vaardigheden en middelen om het werk goed uit te kunnen voeren. Daarnaast kunt u een risicoanalyse uit laten voeren, en bij collega-ondernemers of een branchevereniging vragen naar veiligheidsmaatregelen."
 
Bedrijfsaansprakelijkheid verzekeren
Scholten adviseert verder om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, een AVB, af te sluiten. "Deze verzekert u voor letsel of schade die u of medewerkers maken bij een klant of opdrachtgever, of die ontstaat door een product van uw onderneming. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is al af te sluiten voor een paar tientjes per maand. De verzekering is niet wettelijk verplicht, maar laat u wel zorgeloos ondernemen. Let er bovendien op dat steeds meer overkoepelende branche- of beroepsorganisaties of opdrachtgevers de verzekering toch verplichten."
 
Beroepsaansprakelijkheid verzekeren
Volgens Scholten kan er ook nog een andere aansprakelijkheidsverzekering goed van pas komen, namelijk die voor beroepsaansprakelijkheid. "Sommige ondernemers of hun medewerkers geven hun klanten advies. Of maken berekeningen waarmee hun klanten werken. Wordt er een fout gemaakt, dan kan dit voor uw klant grote financiële gevolgen hebben. Deze zogenaamde vermogensschade is echter vaak niet gedekt door een AVB, maar wel door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering."
 
Rechtsvorm onderneming heeft invloed op aansprakelijkheid
Het risico op aansprakelijkheid is afhankelijk van de door uw gekozen rechtsvorm van uw onderneming. Scholten: "Denk hier dus goed over na bij de start van uw onderneming. Kiest u voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een VOF of eenmanszaak? Dan bestaat de kans aansprakelijk gesteld te worden voor schulden van uw onderneming. Dit voorkomt u door te kiezen voor een BV of NV, waarbij uw zakelijke en privévermogen gescheiden blijven."
 
Rechten en plichten in algemene voorwaarden
 Tot slot wil Scholten wijzen op de voordelen van algemene voorwaarden. "Hierin is beschreven wat opdrachtgevers of klanten van uw onderneming kunnen verwachten, en wat u van hen verwacht. Zowel de rechten als plichten van iedere partij zijn zo voor iedereen duidelijk. Hoewel er geen verplichting voor is, kunnen ze wel helpen geschillen te voorkomen of snel op te lossen."
Als ondernemer is het goed om regelmatig te bedenken welke risico’s op aansprakelijkheid u loopt. Kijk hierbij naar welke risico’s u wilt verzekeren, en welke u zelf wilt en kunt dragen. Dubbel verzekeren is onnodig, maar het is wel verstandig financiële risico’s zoveel mogelijk te beperken. Check ook uw verzekeringen als uw situatie verandert. Bijvoorbeeld door een krimpende of groeiende onderneming, of wanneer u andere producten of diensten gaat aanbieden.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken