Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 september 2019
 

Sectormonitor: Aantal werknemers stijgt, arbeidsmarkt blijft krap

 
 

Veel vraag naar chauffeurs en logistiek medewerkers

Met een record aandeel van 41 procent ervaarden ondernemers, door een tekort aan personeel, belemmeringen voor hun bedrijfsactiviteiten in het tweede kwartaal dit jaar. Tegelijkertijd stijgt het aantal werknemers nu al 21 kwartalen op rij tot een totaal van 153.853. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij SOOB.

Teruglopende groei
Economische verwachtingen voor dit jaar en komend jaar voor de Nederlandse economie zijn dat de groei iets terug gaat nemen. Er is dus nog wel economische groei, maar het gaat iets minder hard. Sectorinstituut Transport en Logistiek: "Goed nieuws is dat het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs verder blijft toenemen. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers ligt op een hoog niveau. Daarmee belemmert het tekort aan personeel veel ondernemers in hun bedrijfsactiviteiten. De sector werft daarom onder andere via de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl veel extra chauffeurs voor de sector." 
 
Meer arbeidsmarktontwikkelingen
In deze Sectormonitor zien we verder de volgende ontwikkelingen:
 

  • Arbeidsmarkt blijft krap, een recordaandeel ondernemers (41 procent) ervaart een belemmering voor zijn bedrijfsactiviteiten door tekort aan personeel
  • Aantal faillissementen is laag (30) maar neemt toe ten opzichte van voorgaande kwartalen
  • Aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs blijft toenemen, aantal werknemers stijgt nu 21 kwartalen op rij. In de sector werken 153.853 werknemers.
  • In- en uitstroom van werknemers liggen op een lager niveau als in voorgaande kwartalen
  • De uitstroom van chauffeurs neemt toe (piek op 66 jaar)
Gemiddelde leeftijd werknemers niet-chauffeurs daalt (41,6 jaar), gemiddelde leeftijd chauffeurs loopt verder op (44,8 jaar)
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken