Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 september 2019
 

Vier tips over de vernieuwde kleineondernemersregeling

 
 

Is de vernieuwde KOR interessant voor u?

Steeds meer mensen starten een eigen onderneming. Het eerste half jaar van 2019 registreerde de Kamer van Koophandel ruim 118.000 nieuwe ondernemingen, een stijging van elf procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook voor startende ondernemers is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk interessant. Deze regeling geeft ondernemers en organisaties met een jaaromzet tot en met € 20.000, waaronder starters, recht op vrijstelling van de btw.

Vier tips om erachter te komen of de vernieuwde KOR voor u interessant is

1. Check of u gebruik kunt maken van de regeling
Met dit hulpmiddel van de Belastingdienst gaat u eenvoudig na of u in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij
Maak een inschatting of u de komende jaren btw moet betalen. Als u jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.

3. Bekijk welke invloed deelname aan de KOR heeft op uw klanten 
Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als u vooral particuliere klanten hebt, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat u dan geen btw in rekening hoeft te brengen.

4. Schat uw financiële situatie over drie jaar in
Als u kiest voor de vernieuwde KOR doet u mee voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent dat u drie jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als u van plan bent de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

De nieuwe KOR vervangt de huidige KOR die ondernemers recht gaf op een korting op de btw. Om per 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe KOR dienen ondernemers dit vóór 20 november kenbaar te maken. Dat doen zij door het aanmeldformulier te printen en op te sturen naar de Belastingdienst.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken