Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 september 2010
 

Geef marktpartijen sleutel tegen leegstand kantoren

 
 

Marktpartijen moeten veel meer verantwoordelijkheid krijgen om zelf de leegstand van kantoren tegen te gaan. Het moet daarvoor aantrekkelijker worden te kiezen voor bestaande panden in plaats van nieuwbouw. De VNG pleit daarom voor invoering van een 'private SER-ladder'.

De leegstand op de kantorenmarkt is groot en dreigt verder toe te nemen doordat in eerder gemaakte bestemmingsplannen nog miljoenen vierkante meter onbebouwde grond beschikbaar is voor nieuwbouw. "Als een projectontwikkelaar een correcte vergunningaanvraag indient die past in het bestemmingsplan, kan de gemeente die niet weigeren. Meer leegstand van bestaande kantoren is het gevolg. Gemeenten hebben geen mogelijkheden om deze ongewenste ontwikkelingen te voorkomen," aldus Kees Jan de Vet, lid van de directieraad van de VNG. 

Private SER-ladder
Een 'private SER-ladder' kan uitkomst bieden. Marktpartijen worden met dit instrument geprikkeld te kiezen voor een bestaand kantoorpand. Is de leegstand in een regio hoger dan de nodige frictieleegstand en kiest een marktpartij desondanks voor nieuwbouw, dan zou hij daarvoor een toelage moeten betalen. Deze toelage gaat naar een fonds waarmee binnenstedelijke herstructurering kan worden gefinancierd. De Vet: "Zo wordt het aantrekkelijker om te kiezen voor een leegstaand kantoorpand, zonder dat nieuwbouw onmogelijk wordt. Dit geeft marktpartijen zelf de sleutel in handen om te grote leegstand tegen te gaan." 

Gemeentelijke maatregelen
Gemeenten treffen daarnaast maatregelen om overmatige leegstand terug te dringen, bijvoorbeeld door woonbestemmingen niet meer om te zetten in kantoorbestemmingen en door kantoren te transformeren tot woningen. Bovendien zijn in de afgelopen jaren al veel zogenaamde zachte nieuwbouwplannen geschrapt. 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken