Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 september 2019
 

Zeven dingen die u niet verwacht bij het ondernemen

 
 

Met goed advies en een rondje googelen komt u heel ver

Misschien loopt u al een tijdje met een idee in uw hoofd. Misschien bent u nét voor uzelf begonnen. Misschien loopt u na uw eerste jaar tegen wat obstakels aan. Een onderneming starten is sowieso een sprong in het diepe. De financiën, de marketing, het papierwerk.

Gelukkig komt u met goed advies en een rondje googelen heel ver. Maar er zijn ook dingen die niemand u vertelt als u gaat ondernemen. Allianz zet  er zeven op een rij, zodat u zélfs daarop bent voorbereid.
 
1. Goede sparringpartners zijn essentieel
Wie gaat ondernemen, komt hoe dan ook voor uitdagingen te staan. Zaken die u vaak alleen moet oplossen, want: a) u bent verantwoordelijk en b) u heeft geen collega’s. Een businesspartner is fijn natuurlijk, maar ook dat kan voor spanning zorgen. Wat helpt is om, ook buiten uw bedrijf, fijne sparringpartners te vinden én mensen om uw successen mee te vieren.
 
2. Het loopt sowieso anders dan u dacht
Als u begint met ondernemen zit u waarschijnlijk vól ideeën en plannen. Als het goed is, heeft u uw droom of doel goed voor ogen. Dat is mooi, maar bent u bereid om het allemaal los te laten? Als u onderneemt gaan dingen bijna nooit volgens het originele plan. Soms groeit uw bedrijf harder dan gedacht, soms bedenkt u zichzelf, of vragen externe omstandigheden om een nieuwe richting. Wees bereid om bij te sturen, dan kunt u elke onverwachte verandering aan.
 
3. U ontdekt kanten van uzelf die u nog niet kende
Als ondernemer bent u veel op uzelf aangewezen. Dit is uw idee, uw plan en u moet het tot een succes maken. Wat vindt u van die druk? Wat doen de werkuren met u? Hoe blijft u uzelf motiveren? Hoe flexibel bent u als u moet schakelen of loslaten? Ondernemen kan het beste, maar soms ook minder mooie kanten in u naar boven halen. Als u dit ziet als een leerproces, hoeft dit geen belemmering te zijn. U kunt persoonlijke groei dan juist inzetten om uw bedrijf te laten groeien.
 
4. Het is oké om hulp te vragen
U gaat kennismaken met vakgebieden die u nog niet kende, maar die wel essentieel zijn als u onderneemt. Een website bouwen, marketing, administratie, financiën. Misschien ontdekt u dat u daar heel goed in bent, maar u kunt ook worstelen met iets buiten uw vakgebied. Gelukkig heeft ieder z’n expertise en kunt u sommige dingen uit handen geven. U hoeft écht niet alles zelf te doen. Hulp vragen kan enorm opluchten.
 
5. Een realistisch startbudget voorkomt stress
Als u een businessplan maakt en een startbudget berekent, is het van belang om realistisch te zijn. Écht realistisch. Het geld lijkt de eerste maanden uit uw zakken te vliegen: tooling, een logo, uw website, kantoorinrichting, onvoorziene kosten, noem het maar. Dat kan een hoop stress veroorzaken, maar u kunt dit prima van tevoren incalculeren. Zorg dat u genoeg berekent om uzelf, uw gezin en uw nieuwe bedrijf te onderhouden. In elk geval voor de eerste paar maanden.
 
6. Investeren in klantencontact is key
Nét dat stapje extra zetten is belangrijk. Zeker voor uw eerste klanten. Wees trots op ze, deel uw succes met hen. Zij zijn uw eerste ambassadeurs en hun oordeel is allesbepalend. Ook geven klanten u de meest bruikbare feedback. Natuurlijk zet u zelf uw koers uit, maar klanten bepalen uiteindelijk hoe uw business loopt. Klanttevredenheid is alles.
 
7. Ondernemen kent pieken en dalen
Er staan momenten van intens geluk te wachten: de sleutel van uw kantoor, de euforie als de eerste klant binnen is, het moment dat u eindelijk winst draait, de vrijheid. Maar bij ondernemen ontkom u niet aan brandjes die u moet blussen. Daar hoef u niet wakker van te liggen, het hoort er nu eenmaal bij. Zolang u er rekening mee houdt en rustig meebeweegt met wat er op uw pad komt, voorkomt u teleurstellingen.
 
Zo, naast de praktische kant van ondernemen weet u nu zelfs welke onbekende valkuilen u tegen kunt komen. En omdat goede voorbereiding het halve werk is, kunt u écht focussen op het ondernemen. Nu is er niets meer dat u van uw missie kan afleiden. Het enige dat u nog rest te doen? Uw eigen zaak tot een daverend succes maken!
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken