Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 september 2019
 

Freelancer spint garen bij krappe arbeidsmarkt

 
 

Flexibel werken loont nog steeds

Op basis van recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat freelancers steeds beter gaan verdienen. Het gemiddelde uurtarief stijgt naar gemiddeld €47 per uur, terwijl dit twee jaar geleden nog op €43 lag. Vooral freelance schrijvers en vertalers verdienen fors meer.

Zij gaan er tien procent op vooruit ten opzichte van vorig jaar. Regionaal zijn er grote verschillen. In Drenthe wordt het minst verdiend met een uurtarief van €36, terwijl in Overijssel een freelancer gemiddeld €52 kost.

Freelance schrijvers vragen wel tien procent meer
Freelancers vragen in 2019 gemiddeld €47 per uur, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl aan de hand van ruim 20.000 uitgebrachte offertes. Freelance schrijvers en vertalers zijn bezig met een inhaalslag. Zij vragen gemiddeld 10 procent meer dan vorig jaar. Met een uurtarief van €43 wordt het gat met de overige beroepsgroepen snel verkleind. Website- en applicatie specialisten zitten er warmpjes bij. Zij behoren met een tarief van €50 per uur tot de groep bestbetaalde freelancers in 2019.

Freelancer in Overijssel vraagt hoogste tarief van Nederland
Regionaal zijn er grote verschillen gemeten. Waar vorig jaar de provincie Flevoland nog het laagste uurtarief noteerde, is deze oneervolle positie nu voor Drenthe met slechts €36 per uur. Drenthe verliest hierbij maar liefst achttien procent t.o.v. 2018. In de randstad zijn de verschillen klein. Daar ligt het uurtarief tussen de 45 en 48 euro per uur. De Overijsselaars stoten na twee jaar de Groningers van de troon door als provincie het hoogste uurtarief te noteren (€52).
Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl ziet de uitkomsten van het onderzoek als een positief signaal. "Door de krapte op de arbeidsmarkt worden steeds vaker freelancers ingezet, deze verandering zorgt ervoor dat de tarieven verhoogd kunnen worden. Ook worden steeds vaker grotere opdrachten uitbesteed aan freelancers en kunnen de freelancers voor langdurige periode aan de slag. Hiermee creëert de freelancer een groot netwerk, interessante ervaringen en kan daardoor ook weer meer vragen. Wij schatten in dat de tariefstijging nog niet op zijn hoogste punt is en dat deze stijging nog wel even doorzet."

Opmerkelijke verschillen binnen Nederland
Opvallend is dat een grafisch ontwerper in Gelderland gemiddeld €51 per uur vraagt, terwijl zijn concurrenten in Zeeland hetzelfde werk doen voor €42. Een logo ontwerp kun je het beste laten maken in Utrecht, daar kan dit al voor €39 per uur. Voor een voordelige fotograaf moet je duidelijk in Groningen zijn. Daar ligt het uurtarief van fotografen op slechts €32, terwijl bijvoorbeeld in Zuid-Holland het uurtarief van deze beroepsgroep op €41 ligt. Website- en applicatie specialisten in Noord-Brabant vragen gemiddeld €51 per uur. Een groot verschil met de Friezen die hier een tarief van €44 per uur hanteren.

Tarief in Rotterdam met elf procent gestegen, maar nog wel het laagst
Als we kijken naar de vier grote steden, dan valt eigenlijk alleen Rotterdam uit de toon. In zowel Amsterdam, Utrecht als Den Haag ligt het gemiddelde uurtarief op 49 euro. Rotterdam is voor het tweede jaar op rij de goedkoopste, met een tarief van 45 euro. Rotterdam laat overigens wel een stijging zien van elf procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
De tariefstijging bewijst volgens Goossens maar weer dat flexibel werken nog steeds loont. "De krapte op de markt zorgt naast de tariefstijging ook voor een professionalisering. De hoeveelheid projecten die freelancers uitvoeren zorgen voor steeds meer ervaring, dit resulteert in een steeds professionelere aanpak die wordt gehanteerd om projecten zo goed mogelijk uit te voeren. Immers een succesvol project zorgt weer voor een positieve referentie en ook daar werkt de freelancer hard aan."
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken