Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 september 2019
 

Kerstpakketten voor het personeel: wat zijn de fiscale regels?

 
 

De zomer is voorbij, tijd om na te denken over uw kerstpakketten

De zomervakantie is haast overal afgelopen. Voor veel ondernemers het moment om te kijken hoe ze nog een mooie eindsprint kunnen maken tot het einde van het jaar. Maar er zijn meer dingen waar al over nagedacht moet worden, zoals de kerstpakketten.

Hoewel er tegenwoordig ook alternatieven zijn, ontvangen namelijk nog steeds in Nederland veel medewerkers een kerstpakket. Dit als blijk van waardering voor het harde werk dat is verzet het afgelopen jaar. Wilt u uw medewerkers ook graag een extra beloning geven voor hun inzet? Dit wordt zeer zeker gewaardeerd (de altijd aanwezige enkeling met op- of aanmerkingen daargelaten). Maar wat zijn eigenlijk de fiscale regels als het aankomt op kerstpakketten voor personeel? Gerard Haanstra van Kerstpakkettenkiezer.nl vertelt er meer over.
 
Eerder veel ingewikkelde fiscale regels
 
Haanstra begint zijn uitleg met wat historie rond de regels voor kerstpakketten. "In het verleden moest u erg veel boekhoudkundige kennis hebben om te bepalen wat wel en niet toegestaan was, en wat fiscaal aantrekkelijk was. Zo mocht u in de oude regeling bijvoorbeeld een kerstpakket met een bedrag tot 70 euro fiscaal vriendelijk verstrekken. Er moest dan een eindheffing van twintig procent over betaald worden. Dit is echter wel nog maar een versimpeling van de zaken. Er moest in totaal namelijk met tot wel 29 regelingen rekening gehouden worden."
 
De werkkostenregeling

Haanstra vervolgt zijn betoog met meer informatie over de huidige regeling. "Ten opzichte van eerder is dit een simpelere regeling. Kerstpakketten vallen al een aantal jaar onder de WKR, de werkkostenregeling. Deze regeling maakt het mogelijk voor een bepaald bedrag uw medewerkers extra te belonen, naast het loon dat ze voor hun werk ontvangen. Het bedrag dat besteed mag worden, hangt af van de totale loonsom van uw onderneming. U mag maximaal 1,2 procent hiervan schenken aan onbelaste verstrekkingen en vergoedingen voor uw medewerkers. Over het bedrag boven de 1,2 procent dient 80 procent belasting betaald te worden."
 
Extra voorwaarde: de gebruikelijkheidstoets
Hoewel de werkkostenregeling als percentage van de loonsom redelijk simpel lijkt toe te passen, dient u volgens Haanstra wel nog met een extra voorwaarde rekening te houden. "Het betreft de zogenaamde gebruikelijkheidstoets. Hierbij wordt voorgeschreven dat de door u verwachte uitgaven maximaal 30 procent mogen afwijken van dergelijke bestedingen binnen uw onderneming of branche. Om te voorkomen dat u deze regel schendt, is het altijd raadzaam om vooraf de verwachte besteding te checken bij de Belastingdienst of uw boekhouder."
 
Tip: Zodra u weet hoeveel u mag besteden aan de kerstpakketten, bestel deze dan zo snel mogelijk. Zo hebt u de meest ruime keus in pakketten die precies bij uw budget passen.

 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken