Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Grijs kenteken auto: belastingvoordelen van een bestelbus

Uw bestelbus moet aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken

Grijs kenteken auto: belastingvoordelen van een bestelbus

23 augustus 2019 - Zzp’ers en ondernemers die eraan denken om een bestelbus te kopen of te leasen kunnen kiezen tussen een geel- en grijs kenteken. Een grijs kenteken biedt hierbij een aantal fiscale voordelen. In dit artikel kijkt Knab zakelijk naar deze voordelen.

Een auto met grijs kenteken voldoet aan bepaalde eisen van de Belastingdienst en heeft daarom belastingvoordeel. Meestal gaat het om bestelauto’s, -busjes, terreinauto’s of auto’s met een open laadbak. Een auto met grijs kenteken is te herkennen aan de eerste letter op de kentekenplaat. Dit is namelijk altijd een B of V.
 
Belastingvoordelen van een bestelbus
Wanneer iemand zakelijk rijdt, profiteer diegene van een aantal belastingvoordelen. Met een grijs kenteken hoeft ten eerste minder wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) te worden betaald. Voor bestelbusjes hanteert de Belastingdienst namelijk andere belastingtarieven. Hoeveel lager de wegenbelasting is, hangt af van de gewichtsklasse van de auto, de woonplaats en het type brandstof. In sommige gevallen kan men zelfs een vrijstelling krijgen van de wegenbelasting.
 Voor een auto met geel kenteken dient BPM te worden betaald. Dit bedraagt vaak een derde van de aankoopwaarde. Kiest men voor een grijs kenteken, dan betaalt men deze belasting niet. Dat kan dus flink schelen.
Voor een auto met grijs kenteken gelden in de basis dezelfde regels voor bijtelling als voor personenauto’s. Echter zijn de bijtellingspercentages net iets anders. In de bieb van Knab meer over dit thema.
Is er sprake van een verklaring ‘Uitsluitend zakelijk gebruik’ of blijkt uit de kilometerregistratie dat minder dan 500 kilometer per jaar wordt gereden met de bestelbus? Dan hoeft er geen bijtelling betaald te worden.
 
Eisen voor een grijs kenteken
Uw bestelbus moet aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Welke dat zijn, hangt af van het type auto. Alle eisen zijn terug te vinden op de website van de Belastingdienst. In grote lijnen gaan de eisen over: de hoogte en breedte van de (open) laadruimte of -bak; de zijruiten; (wel of geen) vaste wand en de cabine.
 
Voorwaarden voor de ondernemer
Ondernemers of zzp’ers moeten zelf ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er omzetbelasting betaald worden en dient een btw-nummer aanwezig te zijn. Daarnaast dient de bestelbus voor minimaal tien procent van de jaarlijks gereden kilometers zakelijk gebruikt te worden. Ook hoort deze op naam te staan van degene aan wie het btw-nummer verstrekt is.
 
Controle door de Belastingdienst
Let op: vanaf het moment dat een bestelbus een grijs kenteken krijgt, controleert de Belastingdienst vijf jaar lang of de ondernemer aan de gestelde eisen voldoet. Als dit in deze periode niet zo blijkt te zijn, moet de BPM alsnog betaald worden.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.