Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 augustus 2019
 

Meer ‘kleine’ mkb-bedrijven

 
 

De toename in de business economy bestaat voor het overgrote deel uit microbedrijven

In de business economy waren er aan het begin van het derde kwartaal 1,16 miljoen mkb-bedrijven actief, bijna 335.000 meer dan tien jaar geleden. In de informatie- en communicatiesector zijn er in die periode relatief de meeste bedrijven bijgekomen. 41 procent van de mkb-bedrijven is ouder dan tien jaar.

Dit blijkt uit recent verschenen cijfers over het aantal mkb’ers, samengesteld voor Staatvanhetmkb.nl.
De toename in de business economy bestaat voor het overgrote deel uit microbedrijven, ruim 330.000 van de bijna 335.000 die er in de afgelopen tien jaar bij kwamen. Van deze microbedrijven, met een tot titen werkzame personen, zijn er nu ruim 1,1 miljoen. Het aantal bedrijven met tien tot 250 werkzame personen is met 52.000 bedrijven in 2019 ongeveer gelijk aan dat van begin 2009.

Bijna dubbel zoveel filmproducenten en vloggers
In de informatie- en communicatiesector nam het aantal bedrijven met 67 procent het sterkste toe in tien jaar tijd. Zowel het aantal eenpitters als het aantal bedrijven met meer werkzame personen nam toe. Zo steeg het aantal IT-dienstverleners aanzienlijk en verdubbelde het aantal filmproducenten en vloggers bijna. Dit zijn voornamelijk eenmanszaken.
In de handel kwamen er tienduizenden webwinkels bij, voornamelijk eenmanszaken. In de industrie en vooral bouwnijverheid nam het aantal mkb-bedrijven met 10 tot 250 werkzame personen af, maar kwamen er meer microbedrijven voor terug, zodat per saldo er meer bedrijven actief zijn in deze bedrijfstakken. In de industrie vertienvoudigde het aantal bierbrouwerijen. In het vervoer kwamen er veel pakketbezorgers bij.
Alleen in de horeca nam het aantal mkb-bedrijven met meer dan 10 werkzame personen sterker toe dan het aantal microbedrijven.

Grotere bedrijven gemiddeld ouder
Op 1 januari van 2019 bestonden 467.000 bedrijven in de business economy tien jaar of langer. Dit is 41,2 procent van het aantal mkb-bedrijven op deze peildatum. Vijf jaar eerder (in 2014) was 37 procent van de mkb-bedrijven tien jaar of ouder.
Naarmate bedrijven groter zijn, bestaan ze gemiddelde langer. In het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) is bijna 80 procent van de bedrijven ouder dan tien jaar. Onder de zzp’ers is ruim 34 procent langer dan tien jaar actief. Dit aandeel is hoger dan in 2014. In het grootbedrijf van de business economy bestond 81 procent van de bedrijven begin dit jaar tien jaar of langer. Er waren op dat moment 60 grootbedrijven jonger dan drie jaar (3,2 procent van het aantal grootbedrijven).
In de industrie was op dat moment meer dan de helft van de mkb-bedrijven tien jaar of ouder (51,1 procent). In de bouw en de handel had ongeveer 47 procent van de mkb-bedrijven deze leeftijd. Mkb-bedrijven jonger dan drie jaar waren er begin dit jaar vooral in de verhuur en overige zakelijke diensten (25,0 procent) en bij bedrijven actief in vervoer en opslag (24,4 procent).
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken