Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
29 juli 2019
 

Een derde van de zelfstandigen wil leefstijl verbeteren

 
 

Vaker stressklachten bij verstoorde werk-privé balans

Uit een analyse van Reaal AOV blijkt dat een derde van de zelfstandigen niet tevreden is met de eigen leefstijl en deze graag wil veranderen. Opvallend is dat ook zelfstandigen die de eigen gezondheid zelf als goed beoordelen hun leefstijl willen aanpassen.

Verder bevestigt de analyse dat zelfstandigen die een verstoorde werk-privébalans hebben, ook vaker stress ervaren. Reaal trekt deze conclusies op basis van de resultaten van de onlangs gelanceerde ‘Quickscan: Ben ik vitaal?’, die inmiddels al door meer dan 900 zelfstandigen werd ingevuld.

Quickscan
In juni lanceerde Reaal AOV de ‘Quickscan: Ben ik vitaal?’. Met deze quickscan krijgen zelfstandigen een indicatie van wat goed gaat en wat er nog kan verbeteren op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Hiermee krijgen zelfstandigen een instrument in handen om zelf de regie te nemen en te werken aan de eigen duurzame inzetbaarheid.

Oudere zelfstandige wil minder werken
Mannen die de quickscan hebben ingevuld werken gemiddeld 46 uur per week en vrouwen 39 uur. 66 procent van de deelnemers vindt het prima zo, 32 procent zou graag minder willen werken. Die percentages zijn bij mannen en vrouwen vrijwel gelijk, maar de leeftijd heeft wel invloed op deze percentages. Pim Hafkenscheid, eindverantwoordelijk voor AOV bij Reaal: "We zien dat zelfstandigen graag minder willen werken naarmate ze ouder worden. Ditzelfde effect ziet men bij een verstoorde balans tussen werk en privé. Meer dan 60 procent van de zelfstandigen die een matige tot slechte werk-privé balans ervaren, wil liever minder werken."

Vrouwen ervaren meer stress
Hafkenscheid: "Daarnaast zien we ook dat zelfstandigen die een minder goede werk-privé balans hebben ook vaker stressklachten ervaren. We zien dat de vrouwen in het onderzoek vaker stress ervaren dan mannen (zestien procent t.o.v. negen procent). Stressklachten, bijvoorbeeld slaapproblemen, prikkelbaarheid, hoofdpijn of vermoeidheid, kunnen de inzetbaarheid van een zelfstandige negatief beïnvloeden."

Gezonde zelfstandige wil leefstijl veranderen
Uit de analyse blijkt verder dat bijna 90 procent van de zelfstandigen zijn gezondheid als goed tot zeer goed ervaart. Ook blijkt dat zo’n 85 procent van de zelfstandigen zichzelf in staat acht om zijn werk over drie tot vijf jaar goed uit te kunnen voeren. Hoe beter de gezondheid ervaren wordt, hoe hoger de verwachting van de toekomst is. Opvallend is dat toch nog een derde van de groep die zijn gezondheid als goed tot zeer goed ervaart het nodig vindt om zijn leefstijl aan te passen. Denk hierbij aan gezondere voeding, meer beweging, stoppen met roken en meer slapen.

 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken