Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 juli 2019
 

Alles over het maken van een rooster

 
 

Het maken van een rooster heeft voordelen voor zowel u als medewerkers

Wanneer uw onderneming gegroeid is en u personeel in dienst gaat nemen, komen er opeens een hoop extra taken bij. Een ervan is het maken van een rooster, omdat u er zeker van moet zijn dat er altijd medewerkers aanwezig zijn. Ook als u er niet bent. Maar wat maakt een rooster een goed rooster?

Er zijn veel aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Zo dient u rekening te houden met het beschikbare aantal werknemers, en zijn er regels waar een rooster aan moet voldoen. Daarnaast willen medewerkers kunnen reageren op het gecreëerde rooster en zelf diensten kunnen ruilen met collega’s. Simon de Jonge van Symagic vertelt meer over de voordelen van het maken van een rooster, en welke mogelijkheden er zijn.
 
Het maken van een rooster heeft voordelen voor zowel u als medewerkers
Ondernemers zien hun onderneming volgens De Jonge vaak als hun eigen kindje. "Niet iets waarvan ze de zorg zomaar aan anderen overlaten. Maar zodra de onderneming gegroeid is, zullen ze er toch op moeten kunnen vertrouwen dat de medewerkers de zaak draaiende houden wanneer ze zelf niet aanwezig zijn bijvoorbeeld. Het maken van een rooster is hierbij erg belangrijk." Dat heeft volgens hem overigens ook voordelen voor uw medewerkers. "De structuur die een rooster brengt zorgt ervoor dat uw medewerkers weten wat ze kunnen verwachten wat betreft hun werk, hun uren en hun positie de organisatie zelf." Hij voegt er nog aan toe dat dit ook nog eens kan zorgen voor een groei in productiviteit binnen de onderneming.
 
Zaken om rekening mee te houden bij roosteren
Volgens De Jonge zijn er echter wel diverse factoren waar u rekening mee dient te houden bij het roosteren. "Als ondernemer zult u als geen ander weten hoe belangrijk het is om een goede planning te maken om alles op rolletjes te laten lopen. U dient echter rekening houden te met een aantal zaken wanneer het gaat om het maken van uw planning. Zaken zoals de kwaliteiten van de medewerkers, de beschikbaarheid en de vraag van de klant zijn van groot belang bij het maken van uw rooster."

Centrale of decentrale planning?
De Jonge legt uit dat een onderneming kan kiezen voor een centrale planning of een decentrale planning. "Bij een centrale planning is er één punt of persoon binnen de organisatie verantwoordelijk voor de planning. Bij decentrale planning geeft u de werknemers de gelegenheid om hun eigen planning zoveel mogelijk zelf te regelen, dit noemen we ook wel zelfroosteren."

De voor- en nadelen van zelfroosteren
De voordelen van zelfroosteren zijn voornamelijk potentiële stijging van de productiviteit en tevredenheid bij medewerkers. De Jonge: "Door de invoering van zelfroosteren creëert u een situatie binnen uw organisatie die voor iedereen positief uit zal pakken. Tenminste als u het zelfroosteren goed invoert. Zelfroosteren is niet per definitie geschikt voor iedere organisatie, afdeling, locatie, bedrijf of functie. U dient dus goed na te denken of een centrale of decentrale planning het beste werkt voor uw onderneming."
 
Handige software bij het roosteren

Om het roosteren makkelijker te maken zijn er verschillende online programma’s en andere software ontwikkeld. De Jonge: "Deze zorgen ervoor dat u als planner effectiever, efficiënter en voornamelijk gemakkelijker uw roosters kunt ontwikkelen. Werknemers kunnen hiermee ook gemakkelijker en efficiënter werken. Zelfs zelfroosteren is mogelijk hiermee. Iedereen kan overal en altijd het rooster inzien, en het maken van een rooster hoeft niet onnodig veel tijd te kosten."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Smart IM vindt groeipartner in Capital A
Smart IM, toonaangevend online marketingbureau, kondigt nieuwe aandeelhouders aan. Capital A verkrijgt meerderheidsbelang. Smart IM ziet deze ontwikkeling als startschot voor een nieuwe groeifase.
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken