Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 juli 2019
 

De verborgen kosten van online bestelde pakketjes

 
 

Mislukte afleveringpogingen en verloren pakketten kosten klant en webshop klauwen met geld

Voor iedereen die wel eens een pakketje online bestelt is het helaas een zeer herkenbaar fenomeen: het 'we hebben u gemist'-briefje op de deurmat. Wat de meeste consumenten zich niet realiseren, is dat al die niet geslaagde bezorgpogingen behalve ergernis ook economische schade veroorzaken.

Alleen al in ons land lopen de kosten op tot 749 miljoen per jaar. Zo blijkt uit een inventarisatie van bedrijfseconoom Walther Ploos van Amstel en MYPO.
 
Niet succesvolle afleveringen 
In 2018 deden Nederlandse consumenten 242 miljoen online aankopen. Niet al die bestellingen werden succesvol en tijdig bij de eerste poging afgeleverd. Als we de recente studie van het Britse IMRG extrapoleren naar de Nederlandse markt, dan blijkt dat webshops, consumenten en bezorgdiensten hierdoor gezamenlijk per jaar maar liefst 749 miljoen euro aan schade leden. Uitgesplitst per groep betekent het dat een onsuccesvolle eerste levering de consument €134,3 miljoen, bezorgdiensten €67,1 miljoen en webshops €548,5 miljoen per jaar kost. Aangezien de online retail vooralsnog steeds in de lift zit, is de verwachting dat deze bedragen de komende jaren alleen nog maar zullen groeien. De economische schade kan in sommige gevallen ook materieel zijn - zoals bij zoekgeraakte of beschadigde artikelen of in gevallen waarbij verzendkosten worden berekend. Een andere belangrijke factor is tijd en efficiëntie.

Schrikbarende uitkomsten
Ploos van Amstel over de redelijk schrikbarende uitkomsten van zijn berekeningen: "In Nederland hebben we nog altijd een thuisbezorgingscultuur. Probleem is echter dat de meeste mensen overdag niet thuis zijn. Daardoor worden tussen de acht en tien procent van de pakketten niet succesvol geleverd bij de eerste poging op de gewenste locatie. Nogeens eenzelfde percentage dient te worden opgehaald op een afhaalpunt. De pakketjes laten afleveren op kantoor is al vaak geen optie meer, want vaak wordt dit verboden door de werkgever."
De schade loopt hard in de cijfers, maar reikt verder dan louter het financiële domein. Arjan Griffioen, oprichter van het innovatieve MYPO: "Vergeet naast de onnodige CO2-uitstoot de opgelopen reputatieschade bijvoorbeeld niet. U hoeft maar de naam van een grote bezorgdienst of webshop te googelen om te zien dat het via de sociale media klachten regent. De irritatie zit ook dichter bij huis: consumenten krijgen steeds vaker te maken met een buurman of -vrouw die het zat is om als veredeld distributiecentrum dienst te doen."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken