Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 juli 2019
 

De verborgen kosten van online bestelde pakketjes

 
 

Mislukte afleveringpogingen en verloren pakketten kosten klant en webshop klauwen met geld

Voor iedereen die wel eens een pakketje online bestelt is het helaas een zeer herkenbaar fenomeen: het 'we hebben u gemist'-briefje op de deurmat. Wat de meeste consumenten zich niet realiseren, is dat al die niet geslaagde bezorgpogingen behalve ergernis ook economische schade veroorzaken.

Alleen al in ons land lopen de kosten op tot 749 miljoen per jaar. Zo blijkt uit een inventarisatie van bedrijfseconoom Walther Ploos van Amstel en MYPO.
 
Niet succesvolle afleveringen 
In 2018 deden Nederlandse consumenten 242 miljoen online aankopen. Niet al die bestellingen werden succesvol en tijdig bij de eerste poging afgeleverd. Als we de recente studie van het Britse IMRG extrapoleren naar de Nederlandse markt, dan blijkt dat webshops, consumenten en bezorgdiensten hierdoor gezamenlijk per jaar maar liefst 749 miljoen euro aan schade leden. Uitgesplitst per groep betekent het dat een onsuccesvolle eerste levering de consument €134,3 miljoen, bezorgdiensten €67,1 miljoen en webshops €548,5 miljoen per jaar kost. Aangezien de online retail vooralsnog steeds in de lift zit, is de verwachting dat deze bedragen de komende jaren alleen nog maar zullen groeien. De economische schade kan in sommige gevallen ook materieel zijn - zoals bij zoekgeraakte of beschadigde artikelen of in gevallen waarbij verzendkosten worden berekend. Een andere belangrijke factor is tijd en efficiëntie.

Schrikbarende uitkomsten
Ploos van Amstel over de redelijk schrikbarende uitkomsten van zijn berekeningen: "In Nederland hebben we nog altijd een thuisbezorgingscultuur. Probleem is echter dat de meeste mensen overdag niet thuis zijn. Daardoor worden tussen de acht en tien procent van de pakketten niet succesvol geleverd bij de eerste poging op de gewenste locatie. Nogeens eenzelfde percentage dient te worden opgehaald op een afhaalpunt. De pakketjes laten afleveren op kantoor is al vaak geen optie meer, want vaak wordt dit verboden door de werkgever."
De schade loopt hard in de cijfers, maar reikt verder dan louter het financiële domein. Arjan Griffioen, oprichter van het innovatieve MYPO: "Vergeet naast de onnodige CO2-uitstoot de opgelopen reputatieschade bijvoorbeeld niet. U hoeft maar de naam van een grote bezorgdienst of webshop te googelen om te zien dat het via de sociale media klachten regent. De irritatie zit ook dichter bij huis: consumenten krijgen steeds vaker te maken met een buurman of -vrouw die het zat is om als veredeld distributiecentrum dienst te doen."
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Op de deurmat  |   | 
15-04-2020
 | 
11:46 uur
Veel bedrijven leveren de pakketjes op een afgesproken tijd op de deurmat. Op deze manier is de schade snel te beperken. Toch kan het alsnog voorkomen dat men de afspraak is vergeten en alsnog het pakketje niet op de deurmat kan worden afgeleverd. Ik denk dat het een goede ontwikkeling zou zijn als steeds meer bedrijven werken op bezorg-afspraak.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken