Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 juli 2019
 

Vrouwelijke ondernemers slapen slechter dan mannelijke

 
 

Ongeveer de helft van de ondernemers slaapt tijdens werkdagen onrustig

Ongeveer de helft van ondernemend Nederland, zowel zzp’ers als mkb’ers, slaapt onrustig. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Allianz. Vooral het verschil tussen mannen en vrouwen blijkt significant, wat betreft nachtrust.

Zo heeft 67 procent van de vrouwelijke ondernemers moeite met doorslapen, tegenover slechts 51 procent van de mannen.
"De gevolgen van slechte nachtrust worden door veel mensen nog onderschat, zowel thuis als op de werkvloer. Vooral bij ondernemers, waar de grens tussen werk en privé vaak troebel is, is nachtrust essentieel om goed op te laden voor een nieuwe werkdag," vertelt Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux. De perceptie dat zes uur voldoende is, is een veelvoorkomende, maar helaas niet gestoeld op enig bewijs. Sterker nog: het advies van een gemiddelde van acht uur per nacht blijft onderzoek na onderzoek ongewijzigd.

Vrouw versus man
Hoewel zes op de tien ondernemers aangeeft moeite met doorslapen te hebben, blijkt er veel verschil te zitten in de onderlinge verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Bij de vrouwelijke ondernemers heeft namelijk twee derde doorslaapproblemen, terwijl slechts de helft van de mannen hieronder lijdt. Er is een vergelijkbaar verschil te zien in de groep die geregeld onrustig slaapt (53 procent). Waar 45 procent van de mannen last heeft van onrustig slapen in de nacht, geldt dat bij vrouwen voor maar liefst 62 procent. Ook het moeite hebben met in slaap vallen, oftewel het piekermoment, verschilt tussen man (37 procent) en vrouw (55 procent). Dit is in gelijke verhouding met moeite hebben met opstaan.

Slaaptekort
Ondanks dat acht uur per nacht nog steeds de heilige graal is, geeft slechts zeven procent van alle ondernemers aan doordeweeks acht tot negen uur slaap te halen. 53 procent slaapt op werkdagen gemiddeld minder dan zeven uur per nacht, en 40 procent tussen de zeven en acht uur. Toch geeft twee derde van alle ondernemers aan genoeg slaap te krijgen. Hierin is echter ook weer een verschil tussen mannen (71 procent) en vrouwen (59 procent) te ontwaren. Daarnaast wordt 61 procent van de mannen op werkdagen uitgerust wakker, tegenover slechts 53 procent van de vrouwen.

Gevolgen
De gevolgen van een slechte nacht kunnen op korte termijn leiden tot slechte concentratie, gevoelens van stress of lagere productiviteit. Respectievelijk 31 procent, 21 procent en 21 procent geeft aan hier momenteel last van te hebben. "Dit onderzoek geeft wederom aan dat voldoende nachtrust voor een groot deel van de ondernemers iets is waar zij alleen maar van kunnen dromen," aldus Geert Deschoolmeester. "De risico’s van een chronisch slaaptekort zijn echter niet van de lucht. Uw fitheid en gezondheid worden in grote mate beïnvloed door slaap, dus is het belangrijk om goede nachtrust serieus te nemen en bij korte of onrustige nachten maatregelen te treffen. U hebt het immers nodig om de volgende dag opnieuw productief te zijn."

Kijk hier voor praktische tips voor een goede nachtrust.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken