Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers hebben weer volop vertrouwen in de economie

13 mei 2011 - Het vertrouwen in de Nederlandse economie is onder MKB-ondernemers flink toegenomen. In 2009 bereikte het vertrouwen een dieptepunt als gevolg van de kredietcrisis. Het aantal ondernemers dat zegt (enigszins) vertrouwen te hebben in de economie is dit jaar, in vergelijking met het voorjaar van 2010, gestegen van 72 procent naar 85 procent.

Ook wat betreft de vooruitzichten voor de eigen onderneming is de ondernemer positiever. Ten opzichte van één jaar geleden verwachten meer ondernemers een omzet- en winstgroei. Dit blijkt uit peilingen van onderzoeksbureau EIM

Economisch beleid

Het verbeterde vertrouwen van de MKB-ondernemers in de ontwikkeling van de Nederlandse economie gaat gepaard met een aanzienlijke verbetering van het vertrouwen in het door de Nederlandse overheid gevoerde economische beleid. Waar in voorgaande jaren maar net iets meer dan de helft van de ondernemers vertrouwen of enigszins vertrouwen had in het economische beleid, heeft dit jaar driekwart van de ondernemers vertrouwen of enigszins vertrouwen. 

Eigen prestaties

Over de gehele linie genomen, is het jaar 2010 voor de ondernemers achtergebleven bij de verwachtingen. Vergeleken met de verwachting in het voorjaar van 2010 was achteraf bezien bij meer ondernemers sprake van afname van de omzet, de winst en de werkgelegenheid. Wat betreft de verwachtingen omtrent de prestaties van het eigen bedrijf zijn de ondernemers nu positiever gestemd. De omzet zal vaker groeien en minder vaak afnemen, de winst zal minder vaak afnemen en de werkgelegenheid blijft naar verwachting vaker gelijk. 

Sectorale verschillen

Ondernemers in de groothandel, de financiële en zakelijke diensten en de zogeheten overige sectoren zijn het meest optimistisch. Het vertrouwen onder ondernemers in de industrie en de horeca komt ook uit boven het gemiddelde voor MKB-ondernemers in het algemeen. Met name in de bouw en de autosector blijft het vertrouwen achter. In de bouw wordt dit veroorzaakt door een sterk achterblijvende productie. In de autosector komt dit door sterke margedruk.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

H

16-05-2011 09:30  |  

Het blijft vreemd dat de reacties in de retail toch anders doen vermoeden dan wat hier wordt beweerd.
Vele retailers in de non food en fashion zien nog maar een zeer beperkte verbetering en de verwachting is dat dit voor 2011 niet sterk zal verbeteren.
De consument houdt de hand op de knip mede door extra hoge uitgave aan bijv. brandstof en de onzekerheid op financieel gebied zoals de hypotheek verstrekking en de mogelijkheden tot het verkrijgen van krediet.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.