Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 juli 2019
 

Klimaatadaptatieondernemers uitermate positief over de toekomst

 
 

Oplossingen met name gericht op voorkomen wateroverlast en hitteschade

Klimaatadaptatieondernemers - bedrijven die goederen en diensten verkopen waarmee de gevolgen van klimaatverandering worden verzacht - zijn zeer positief over de toekomst. Zo verwachten vier op de tien bedrijven in de komende drie jaar meer dan twintig procent omzetgroei per jaar te realiseren.

Effecten van de klimaatverandering, zoals overstromingen of juist perioden van extreme droogte, zullen zich steeds vaker manifesteren. Deze veranderingen kunnen zorgen voor verlies aan welvaart en welzijn, bijvoorbeeld doordat oogsten mislukken. Bedrijven die met producten of diensten kunnen zorgen dat deze verliezen worden geminimaliseerd of zelfs omgezet in winst, winnen volgens ABN AMRO terrein. Zo geloven vooral bedrijven die wereldwijd materiële klimaatadaptatie-oplossingen aanbieden dat hun omzet sterk zal groeien. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat ABN AMRO heeft verricht onder 120 bedrijven die actief in zijn in deze markt.

Meeste oplossingen gericht op bestrijding wateroverlast
In hun producten- en dienstenaanbod spelen veruit de meeste bedrijven in op wateroverlast die door klimaatverandering wordt veroorzaakt, gevolgd door hitte, aantasting van de biodiversiteit en de groeiende kans op overstromingen. Veel oplossingen hebben een multifunctioneel karakter. Zo helpt een stadsdaktuin tegen watertekorten, maar óók tegen wateroverlast, hitte en het afnemen van de biodiversiteit. De meeste klimaatadaptatiebedrijven verkopen materiële producten, zoals waterdoorlatende tegels en vloeren, ondergrondse regenwaterreservoirs, dak- en geveltuinen, natuurlijke waterzuiveringssystemen en systemen voor de koeling van gebouwen. Het optimisme van klimaatadaptatieondernemers is ook zichtbaar in de behoefte aan subsidie. Op dit moment verkopen vier op de tien bedrijven producten en diensten waarvan de aankoop in meer of mindere mate gesubsidieerd is. Dit daalt naar verwachting over drie jaar naar twee op de tien bedrijven.

Ondernemers geloven in marktpotentie bedrijf
Klimaatverandering is een onomkeerbare ontwikkeling. Op den duur zal dit niet alleen gevolgen hebben voor de natuur en onze leefomgeving, maar ook voor de welvaart en het welzijn van burgers en ondernemingen. "Door klimaatverandering neemt ook in ons land de kans op wateroverlast toe, verslechtert de oppervlaktewaterkwaliteit en raken ecosystemen uit balans, doordat plant- en diersoorten verdwijnen of juist opkomen. De overheid, bedrijven en burgers zullen zich moeten aanpassen aan deze effecten van klimaatverandering," vertelt Loek Caris, Sectoreconoom Thema’s van ABN AMRO. "Er zal een steeds grotere behoefte ontstaan aan producten waarmee deze gevolgen kunnen worden geminimaliseerd. Er is gelukkig een steeds grotere groep ondernemers die bereid is een zeker risico te nemen vanuit de overtuiging dat deze nieuwe markt een grote potentie heeft."
 
Het hele rapport is hier te downloaden.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken