Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 juli 2019
 

MKB in Europa zoekt alternatieven voor bankkrediet

 
 

MKV heeft behoefte aan meer diversiteit aan financieringsbronnen

Europese MKB-bedrijven zijn te sterk afhankelijk van banken. Dat maakt de Europese economie kwetsbaar. Bijvoorbeeld als bankregels worden aangescherpt zoals nu het geval is. Europa heeft behoefte aan meer diversiteit aan financieringsbronnen. Zo stelt de researchafdeling van Euler Hermes.

Hebben Europese bedrijven geld nodig dan stapt 70 procent naar de bank. In de VS is dat slechts 40 procent. Door strengere Europese regels (Basel III en IV) zullen de financieringskosten voor bedrijven toenemen en ook zullen banken minder bereid zijn om leningen te verstrekken. Dat geldt vooral voor bedrijven die niet voldoen aan de gemiddelde kredietwaardigheidseisen. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: "Door het soepele monetaire beleid heeft de ECB het erg gemakkelijk gemaakt voor bedrijven om bij Europese banken aan te kloppen. Nu de bankregels worden aangescherpt kan deze afhankelijkheid tot problemen leiden."
 
Stabiliteit
Om ervoor te zorgen dat het MKB voldoende financieringsmogelijkheden behoudt werkt de EU aan de Kapitaalmarktenunie. Het doel is tweeërlei: meer diversiteit bieden aan financieringsmogelijkheden in Europa en tevens de overmatige bancaire afhankelijkheid verkleinen. Geeroms: "De EU wil meer een financieringslandschap creëren zoals in de VS. Daar haalt 60 procent van de bedrijven hun financiering rechtstreeks uit de kapitaalmarkt. Ze doen veel minder een beroep op bankkredieten. Daarmee is de reële economie duidelijk minder afhankelijk van banken. Dat simuleert de financiële stabiliteit." Eind dit jaar zou de Kapitaalmarktenunie in werking moeten treden.
Volgens de onderzoekers van Euler Hermes worden MKB-financieringen van particuliere en institutionele beleggers steeds belangrijker in Europa. Geeroms: "Bedrijven krijgen steeds meer vertrouwen in niet bancaire-oplossingen. Onze researchafdeling schat dat Europeanen jaarlijks zo’n € 860 miljard sparen. Daarvan gaat zo’n 30 procent naar effecten, waarvan weer een kwart gaat naar fondsen die investeren in het MKB. Op jaarbasis komt daardoor nu zo’n €65 miljard beschikbaar. Dit bedrag zal de komende jaren snel toenemen."
 
Nederland
Volgens het CPB hebben MKB-bedrijven in Nederland het, in vergelijking met andere Europese landen, extra moeilijk om bij banken een financiering los te krijgen. In 2017-2018 ligt de bancaire acceptatie van lening-aanvragen van kleine MKB-bedrijven zelfs een kwart lager. Een reden zou zijn dat Nederlandse banken hun geld liever investeren in hypothecaire leningen. Die zijn minder risicovol dan MKB-krediet.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken