Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 juli 2019
 

MKB in Europa zoekt alternatieven voor bankkrediet

 
 

MKV heeft behoefte aan meer diversiteit aan financieringsbronnen

Europese MKB-bedrijven zijn te sterk afhankelijk van banken. Dat maakt de Europese economie kwetsbaar. Bijvoorbeeld als bankregels worden aangescherpt zoals nu het geval is. Europa heeft behoefte aan meer diversiteit aan financieringsbronnen. Zo stelt de researchafdeling van Euler Hermes.

Hebben Europese bedrijven geld nodig dan stapt 70 procent naar de bank. In de VS is dat slechts 40 procent. Door strengere Europese regels (Basel III en IV) zullen de financieringskosten voor bedrijven toenemen en ook zullen banken minder bereid zijn om leningen te verstrekken. Dat geldt vooral voor bedrijven die niet voldoen aan de gemiddelde kredietwaardigheidseisen. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: "Door het soepele monetaire beleid heeft de ECB het erg gemakkelijk gemaakt voor bedrijven om bij Europese banken aan te kloppen. Nu de bankregels worden aangescherpt kan deze afhankelijkheid tot problemen leiden."
 
Stabiliteit
Om ervoor te zorgen dat het MKB voldoende financieringsmogelijkheden behoudt werkt de EU aan de Kapitaalmarktenunie. Het doel is tweeërlei: meer diversiteit bieden aan financieringsmogelijkheden in Europa en tevens de overmatige bancaire afhankelijkheid verkleinen. Geeroms: "De EU wil meer een financieringslandschap creëren zoals in de VS. Daar haalt 60 procent van de bedrijven hun financiering rechtstreeks uit de kapitaalmarkt. Ze doen veel minder een beroep op bankkredieten. Daarmee is de reële economie duidelijk minder afhankelijk van banken. Dat simuleert de financiële stabiliteit." Eind dit jaar zou de Kapitaalmarktenunie in werking moeten treden.
Volgens de onderzoekers van Euler Hermes worden MKB-financieringen van particuliere en institutionele beleggers steeds belangrijker in Europa. Geeroms: "Bedrijven krijgen steeds meer vertrouwen in niet bancaire-oplossingen. Onze researchafdeling schat dat Europeanen jaarlijks zo’n € 860 miljard sparen. Daarvan gaat zo’n 30 procent naar effecten, waarvan weer een kwart gaat naar fondsen die investeren in het MKB. Op jaarbasis komt daardoor nu zo’n €65 miljard beschikbaar. Dit bedrag zal de komende jaren snel toenemen."
 
Nederland
Volgens het CPB hebben MKB-bedrijven in Nederland het, in vergelijking met andere Europese landen, extra moeilijk om bij banken een financiering los te krijgen. In 2017-2018 ligt de bancaire acceptatie van lening-aanvragen van kleine MKB-bedrijven zelfs een kwart lager. Een reden zou zijn dat Nederlandse banken hun geld liever investeren in hypothecaire leningen. Die zijn minder risicovol dan MKB-krediet.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken