Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 juli 2019
 

Geld ophalen met crowdfunding: vijf tips

 
 

Kies een platform dat bij uw onderneming en campagne past

Hebt u als startend ondernemer een geweldig idee voor een product of dienst maar hebt u startkapitaal nodig om dit in de markt te kunnen gaan zetten? Of bent u een gevestigde ondernemer die kapitaal nodig heeft om uw onderneming uit te breiden?

In het verleden zou u aangewezen zijn op een bank, grote investeerders of uw familie. Sinds een aantal jaar is er een nieuwe mogelijkheid: crowdfunding. Via een online platform kunt u op deze manier het benodigde bedrag lenen bij onbekende investeerders. Hoewel momenteel het marktaandeel van crowdfunding minder is dan een procent, is er een sterke groei in populariteit. Dirkjan Vis van Investeerders.nl geeft u vijf tips als u geld wilt ophalen door middel van crowdfunding.
 
Kies een platform dat bij uw onderneming en campagne past
Volgens Vis is het allereerst erg belangrijk dat u een platform kiest bij past bij zowel uw onderneming, als uw campagne. "Platforms richten zich vaak op een bepaalde doelgroep. Sommige hebben voornamelijk campagnes waarbij lage bedragen worden gevraagd, terwijl andere zich juist meer richten op grotere aanvragen. Bedragen tussen de 50.000 en 500.00o euro zijn het meest succesvol overigens."
 
Straal betrouwbaarheid uit
Daarnaast is het volgens Vis belangrijk betrouwbaarheid uit te stralen. "Het succes van een platform is afhankelijk van de aangeboden campagnes en problemen die er na publicaties ontstaan. Iedere lening met problemen van terugbetaling tijdens de looptijd, geeft het platform een slechte naam. Niet voor niets dat sommige platforms ondernemingen en campagnes aan een intensieve screening onderwerpen, waarbij uw bedrijfscijfers erg belangrijk zijn." Hij vult nog aan dat betrouwbaarheid ook blijkt uit het gevraagde bedrag: "Een campagne starten voor een miljoen euro terwijl u maar 50.000 euro omzet per jaar draait heeft dus niet veel zin. Zowel een platform als de investeerders zullen zich direct afvragen of de aanvraag realistisch is."
 
Bied extra zekerheden
Zowel platforms als investeerders zijn op zoek naar zekerheid. Vis: "Zo eisen veel platforms dat u hoofdelijk aansprakelijk bent voor de lening. Dit wordt ook wel moreel onderpand genoemd." Daarnaast zijn er andere zekerheden die investeerders interessant kunnen vinden. "Hierbij kunt denken aan pandrecht op machines of onderpand in de vorm van een lening vanuit een holding."
 
Niet alleen het bedrag telt, ook de looptijd en rente
Vis benoemt dat de looptijd en de geboden rente overeen moeten komen met de resultaten van de risicoanalyse. "Een campagne wordt gevoelsmatiger risicovoller voor investeerders door een hoge rente. Hierdoor zullen zij minder snel geneigd zijn grote bedragen te investeren. Een te lage rente daarentegen levert investeerders niet voldoende op, wat de investering minder interessant maakt."
 
Vergeet de gunfactor niet
Tot slot wil Vis afsluiten met het benadrukken van het belang van de gunfactor. "Deze kan echt doorslaggevend zijn. Natuurlijk hoeft u niet met grootste plannen te komen om ziektes te genezen of de wereld te verbeteren voor iedereen. Het verhaal moet echter wel goed kloppen."
 
Succes met uw crowdfundingcampagne!
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken