Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 juli 2019
 

Ondernemers hebben geen zin in financiële administratie en belastingaangifte

 
 

Accountant of boekhouder?

Ondernemers kunnen waardevolle tijd winnen in hun drukke agenda door hun administratie, belastingaangiften en andere financiële taken uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Het loont echter om een goed inzicht te hebben in de precieze prijskaartjes van die verschillende dienstverleningen, om zo een beter geïnformeerde keuze te kunnen maken.

Wist u bijvoorbeeld dat een accountant gemiddeld 78 procent duurder is dan een boekhouder? Dat blijkt uit een onderzoek van Ageras, een bedrijf dat ondernemers in zes Europese landen helpt om een boekhouder of accountant te vinden. Sommige (verplichte) financiële taken mogen immers alleen uitgevoerd worden door een accountant - en deze hebben vaak een hoger kostenplaatje. "Accountant" is een beschermde titel, "boekhouder" niet.
 
Accountant of boekhouder?
De meeste partijen, ofwel 81 procent van alle dossiers, vragen expliciet naar de hulp van een boekhouder. Deze verzoeken komen vooral van eenmanszaken (84 procent), op ruime afstand gevolgd door vof’s (4 procent) en bv’s met een jaaromzet tussen €100.000 en €500.000 (3 procent).
Sommigen willen echter liever een accountant inschakelen, omdat ze officiële documenten nodig hebben die niet onder de bevoegdheid vallen van een boekhouder, zoals accountantsverklaringen. Dit is het geval voor 146 aanvragen (twee procent). Hier zijn de verhoudingen tussen de verschillende rechtsvormen beter verdeeld, met een top drie bestaande uit eenmanszaken (25 procent), bv’s met een jaaromzet tussen €100.000 en €500.000 (24 procent) en bv’s met een jaaromzet groter dan €500.000 (21 procent).

Welke taken willen ondernemers uitbesteden?
Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers voornamelijk hun financiële administratie of boekhouding willen overlaten aan een specialist. Ook voor de belastingaangiften en de benodigde accountantsverklaringen schakelen ze graag de hulp in van een boekhouder of accountant.

Verwerking van de financiële administratie
Grotere bedrijven hebben vaak een complexe boekhouding en een uitgebreide salarisadministratie, die gebaat zijn bij de deskundige hulp van een boekhouder of accountant. De specialist zal hiervoor logischerwijs een hogere prijs aanrekenen dan voor de eenvoudigere administratie van een kleinere onderneming.
Uit het onderzoek van Ageras blijkt dat administratieverwerking voor bv’s met een jaaromzet groter dan €500.000 maar liefst 70 procent duurder is dan voor bv’s met een lagere jaaromzet tussen €100.000 en €500.000. Voor bv’s met een jaaromzet onder €100.000 liggen de gemiddelde prijzen zelfs 79 procent lager.
In vergelijking met andere rechtsvormen krijgen verenigingen in het onderzoek de goedkoopste offertes voor de verwerking van hun boekhouding. Die prijzen liggen gemiddeld 90 procent lager dan voor bv’s met een jaaromzet groter dan €500.000. Er is echter geen groot verschil met de andere rechtsvormen (uitgezonderd bv’s), zoals de maatschap (88 procent lager), de CV (eveneens 88 procent) en de stichting (84 procent).

Belastingaangiften
Belastingaangiften indienen is gemakkelijker als u alle fiscale regels en mogelijke heffingskortingen kent, dus daarbij komt een boekhouder of accountant goed van pas. Het prijskaartje van die aangiftes kan echter onderling verschillen.
De duurste aangifte is, volgens de cijfers van Ageras, de aangifte omzetbelasting. De gemiddelde waarde van die offertes, ingediend door zowel boekhouders als accountants, bedraagt €1.297 per jaar. Op de tweede plek staat de vennootschapsbelasting, waarvan de offertes gemiddeld €1.199 waard zijn. De inkomstenbelasting blijkt het goedkoopst: daarvoor voorzien de accountants en boekhouders in de database een gemiddelde jaarlijkse kostprijs van €938.

Accountantsverklaringen
Alleen accountants kunnen accountantsverklaringen uitreiken en deze behoren tot de duurdere services van het financiële takenpakket. Voor bijv. een controleverklaring is een grondige audit (accountantscontrole) nodig. Bovendien zijn controleverklaringen vaak verplicht voor grotere bedrijven, die niet zelden een meer ingewikkelde en tijdrovende financiële administratie hebben.
Offertes voor controleverklaringen hebben volgens het onderzoek een gemiddelde waarde van €7.758. Bedrijven zonder controleplicht kiezen vaker voor een beoordelingsverklaring; hiervan bedraagt de gemiddelde prijs €1.769.
Wanneer de accountant een ondernemer helpt om een financieel rapport samen te stellen (zoals de jaarrekening), schrijft hij of zij een samenstellingsverklaring uit. In de specifieke offertes voor samenstellingsverklaringen is de gemiddelde prijs €1.803.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken