Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ERP-systemen veroveren nu ook de bouwsector

Wat is ERP nu eigenlijk en hoe helpt het de bouwsector vooruit?

ERP-systemen veroveren nu ook de bouwsector

21 juni 2019 - ERP-systemen doen het al langer goed in de financiële, logistieke en bouwsector. Hier helpen ze onder andere de kwaliteit van de managementinformatie te verbeteren en het werk vele malen efficiënter te maken. "Een ERP-systeem maakt plannen en prijsberekeningen in de bouwsector vele malen sneller en nauwkeuriger, hierdoor is ERP-software tegenwoordig onmisbaar," zo weet P. Kortes van ERP Overzicht te vertellen.

Wat is ERP nu eigenlijk en hoe helpt het ook de bouwsector vooruit? Dat legt hij graag even uit. 

Wat is een ERP-systeem?
Over ERP-systemen is intussen al heel wat geschreven. Volgens Kortes hoeft een definitie ervan echter niet zo ingewikkeld te zijn. Hij vat het als volgt samen: "Een ERP-systeem gaat eigenlijk standaardwerkzaamheden automatiseren. Bovendien verbindt het ook bedrijfsprocessen met elkaar en slaat het de gegevens van de verschillende afdelingen centraal op. Dit resulteert in een hogere productiviteit en tijdsbesparing. Natuurlijk zijn Keulen en Aken niet op een dag gebouwd, maar de daaruit voortvloeiende tijdsbesparing kan wel elders vruchten afwerpen."

Voordelen voor projectmanager en klant
In de eerste plaats is zo’n ERP-systeem er voor de projectmanager die graag het overzicht over de werkzaamheden behoudt. Zo geeft ook Kortes aan: "Alle projecten, wie er aan het project werkt en de gebruikte bedrijfsmiddelen vindt de projectmanager in een enkel overzicht terug. Het kan eveneens verbinding leggen met de beschikbare voorraad, opdat de projectmanager rechtstreeks opdrachten kan doorgeven aan de logistieke afdeling."
Toch zijn de voordelen er niet alleen voor de onderneming zelf: "Uiteraard houdt de projectmanager ervan om aan de klant te rapporteren. Dankzij het ERP-systeem is het opstellen van zo’n rapport veel eenvoudiger. Met een enkele druk op de knop kan men de voortgang van het project delen. De verkregen informatie is bovendien accurater en objectiever, waardoor ook de klant er de vruchten van plukt."

Een handige toevoeging voor de personeelsdienst
In de praktijk blijken vooral de mensen van de personeelsdienst zo’n ERP-systemen te omarmen. "De werknemers kunnen zelf via een applicatie hun eigen uren indienen. Hiernaast blijft het mogelijk om de urenstaat automatisch in te laden op basis van de opgestelde planning, waarna het personeelslid enkel nog even moet controleren en bevestigen. Voor de personeelsdienst niet de enige handigheid. Zo’n pakketten laten bijvoorbeeld toe om automatisch de loonstaat te berekenen, de reiskosten te bepalen en het aantal overuren bij te houden. Het maakt moeiteloos de opdeling tussen intern en extern personeel, net zoals de uiteenlopende CAO’s," weet Kortes te bevestigen.

Een ERP-systeem vergroot de veiligheid in de onderneming
De bouwsector is nog steeds de hofleverancier van Nederlandse arbeidsongevallencijfers. In de bouwsector schuilen dan ook voortdurend gevaren. Een ERP-systeem kan bijdragen aan het beperken van de risico’s. "Het ERP-systeem houdt eenvoudig bij aan welke certificeringen personeelsleden al dan niet voldoen. Zo worden enkel nog personeelsleden die aan de vereisten voldoen, ingepland. Hiernaast ondersteunt het het materiaal- en voorraadbeheer, waardoor de noodzakelijke veiligheidsmiddelen altijd voorradig zijn," geeft Kortes tot slot aan.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.